Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 18.01.2014.
11:52
Vesti A
Iako su kneza Milana Obrenovića u Beču ubeđivali da je ustanak Srba u Hercegovini samo manji incident, i da Srbija ne bi trebalo da se u njega meša, ustanak ne samo da nije jenjavao, nego u Srbiji nije jenjavalo rodoljublje koje je zahtevalo od kneza da povede konačni boj protiv Turaka.
Subota 18.01.2014.13:40
Херцеговачке војводе 1875. Војвода Новица Церовић од Дробњака Војвода Анто Даковић од Грахова Војвода поп Богдан Зимоњић од Гацка Војвода Петар Радовић од Невесиња Војвода Јован Џамбота од Дабра Војвода Глигор Милићевић од Билећа Војвода Трифко Вукаловић од Зубаца Војвода Максим Баћевић од Бањана Војвода Јоксим Кнежевић од Шаранаца Војвода Трифко Џаковић од Језера Војвода дум Иван Мусић од Шуме и Попова (са католицима) Војвода Лазар Сочица од Пиве http://1.bp.blogspot.com/-odmSuy9ypbI/T2cZOdNx4FI/AAAAAAAABW4/mHpcySY680Y/s1600/Ustanak.jpg
Subota 18.01.2014.14:54
I vojvoda Šujo Karadžić koji s Novicom Cerovićem smače glavu Smail-agi Čengiću. Imam fotku toga mjesta gdje je postavljen kamen kao uspomena toga događaja na Mljetičku. Šujo ga navede na zamku, a Novica glavu odvoji od tijela. Ostali se pobiše s Čengićevim ljudima i posjekoše ih. Tako se osvetilo stradanje najbliže rodbine Njegoševe.
Subota 18.01.2014.13:59
https://www.youtube.com/watch?v=gcjMgMYimic&feature=youtube_gdata_player Slava cika Peri i hercegovcima koji plamen slobode upalise.i Ostalim junacima iz prvog i drugog sv rata
Subota 18.01.2014.15:02
Ono sto vam se omaklo da napisete je sta je Petar zaista trazio u Hercegovini. Sva oslobodjenja Srba od Turaka odvijala su se za zelenim stolom prvo pa tek onda u borbi u suprotnom borba nista nije vredela. Mapu su krojile velike sile. Takav je bio i II Srpsko-turski rat posle koga je Kralj Milan izgubio trecinu teritorija koje je osvojio vojno a prodor u Makedoniju i na Kosovo je zaustavljen mirom Rusije i Turske. Petar je ubacen u Hercegovinu od strane Engleza kako bi podrivao vec stvoreni raskol izmedju tri srpske dinastije Obrenovica, Petrovica i Karadjordjevica. U Srbiju nije mogao da priviri jer mu je otac u njoj robijao zbog ubistva Kneza Mihaila, iza kog su takodje stajali Englezi.
Subota 18.01.2014.15:42
Zasto ne pise da su Hercegovci iz Nevesinja,Bilece,Gacka, Trebinja isli kod kralja Nikole na Cetinje.I da su njih 20 sa Cetinja isporuceni u Mostar.Mostarskom Agi i pusteni tek nako mesec dana. treba reci da niko Hercegovce nije podrzavao ni Crna Gora ni Srbija.Sve dok nisu vidjele da ustanak vata zamaha i da se siri. Nije istina sve sto se procita znaju to Nevesinjci kod kojih se prica o Nevesinjskoj puski prenosi sa koljena na koljeno. Da li igde pise zasto Pop Radovic ode u hajduk?

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)