Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 18.01.2014.
11:52
Vesti A

Indijanac u Hercegovini

Iako su kneza Milana Obrenovića u Beču ubeđivali da je ustanak Srba u Hercegovini samo manji incident, i da Srbija ne bi trebalo da se u njega meša, ustanak ne samo da nije jenjavao, nego u Srbiji nije jenjavalo rodoljublje koje je zahtevalo od kneza da povede konačni boj protiv Turaka.

Vođa Petar Mrkonjić tj. budući kralj Petar Karađorđević

Oko 10.000 ustanika, oslonjenih na Crnu Goru i Srbiju, vodilo je gerilsku, četničku borbu. Kraj joj se nije video. Turci su gubili bitku za bitkom, četu za četom. Ustanak je zahvatio i Bosnu, a srpski dobrovoljci su počeli da se okupljaju oko jednog od svojih komandanta Petra Mrkonjića. Iza tog prezimena krio se Petar Karađorđević, budući kralj Srbije. Borcima su se pridruživali i stranci.

Među njima se isticao profesionalni vojnik Henri Ronald Makiver, američki državljanin škotskog porekla, kome je ovo bio 15. rat. Kasnije je postao komandant u srpskoj konjici, a specijalnost su mu bili izviđanja i prepadi. Za njega se pričalo da je na ratištu kao "Indijanac koji ratuje kao četnik".

Hercegovački ustanak odavno nije bio mesni događaj, kako je u to Beč pokušao da ubedi kneza Milana. Evropa je morala da se umeša. Isprva je izgledalo da evropske diplomate rade samo na primirju, ali se već krajem 1875. progovorilo o zaštiti hrišćana i o potrebi reformi u Bosni i Hercegovini. Ustanici su početkom naredne godine zatražili ako ne već samostalnost, a onda međunarodnu upravu nad svojim područjima. Ali, ovo pitanje nije rešeno.

Vojni savez Srbije sa Crnom Gorom je propao, jer Crnogorci još nisu bili spremni za rat protiv Turaka, a slično su se završili i pregovori sa Grčkom. Tajni srpski izaslanik Milutin Garašanin je svojoj vladi poslao izveštaj u kome je grčka vlada poručila - neka Srbija najpre odmeri tursku snagu na sebi. Samo ako bude mogla da je oslabi, Grčka će joj se pridružiti. Garašanin je preneo i to da grčki narod ne veruje srpskom, kao i da misli da ih je Srbija ostavila na cedilu za vreme ustanka na Kritu. Osim toga, oni su verovali da je Srbija oruđe panslavizma, na čijem je čelu Rusija, i da će biti samo upotrebljena da se podjarmi Grčka

Subota 18.01.2014. 12:42
Hvala tebi Kralju Pero. dicni junaci iz Hercegovine.slava im Srbskim Obilicima.
Subota 18.01.2014. 13:40
Херцеговачке војводе 1875. Војвода Новица Церовић од Дробњака Војвода Анто Даковић од Грахова Војвода поп Богдан Зимоњић од Гацка Војвода Петар Радовић од Невесиња Војвода Јован Џамбота од Дабра Војвода Глигор Милићевић од Билећа Војвода Трифко Вукаловић од Зубаца Војвода Максим Баћевић од Бањана Војвода Јоксим Кнежевић од Шаранаца Војвода Трифко Џаковић од Језера Војвода дум Иван Мусић од Шуме и Попова (са католицима) Војвода Лазар Сочица од Пиве http://1.bp.blogspot.com/-odmSuy9ypbI/T2cZOdNx4FI/AAAAAAAABW4/mHpcySY680Y/s1600/Ustanak.jpg
Subota 18.01.2014. 15:02
Ono sto vam se omaklo da napisete je sta je Petar zaista trazio u Hercegovini. Sva oslobodjenja Srba od Turaka odvijala su se za zelenim stolom prvo pa tek onda u borbi u suprotnom borba nista nije vredela. Mapu su krojile velike sile. Takav je bio i II Srpsko-turski rat posle koga je Kralj Milan izgubio trecinu teritorija koje je osvojio vojno a prodor u Makedoniju i na Kosovo je zaustavljen mirom Rusije i Turske. Petar je ubacen u Hercegovinu od strane Engleza kako bi podrivao vec stvoreni raskol izmedju tri srpske dinastije Obrenovica, Petrovica i Karadjordjevica. U Srbiju nije mogao da priviri jer mu je otac u njoj robijao zbog ubistva Kneza Mihaila, iza kog su takodje stajali Englezi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online