Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 11.04.2011.
15:19
Vestionline A
Predsednik Privredne i industrijske komore Kuvajta Ali Mohamed Thanian Al-Ganim izrazio je danas, na Biznis forumu Srbija-Kuvajt, optimizam u pogledu jačanja ekonomskih veza dve zemlje, koji, kako je rekao, temelji na činjenici da Srbiju pravim putem vodi pravi čovek, Boris Tadić. Tadić je učešćem na forumu završio trodnevnu posetu Kuvajtu.
Ponedeljak 11.04.2011.15:26
Остави га себи, кад је добар, не враћај га нама.
Ponedeljak 11.04.2011.15:28
Ону изјаву са почетка о хвалоспеву Тадићу, вероватно је овом Кувајтском функционеру дао наш амбасадор да прочита. Жута пропаганда без преседана-знамо ми ко је Јуда Искариот.
Ponedeljak 11.04.2011.16:46
To je standardni hvalospev Arapa svakom gostu. Pročitaj bajke "1001 noć" tamo kada počnu da vezu, presvetli, najsvetliji, sunce moje i meseče bledi , najvoljeniji, najmudriji, najlepši i tako redom sve dok mu ne kažu - ajde idi sada, valjda imaš i ti svoju kuću.
Ponedeljak 11.04.2011.15:31
“I pre nego što ste vi stigli u Kuvajt, do nas su došle vesti o vašem ugledu kakve dolikuju osobi vaših sposobnosti", rekao je Al-Ganim, obraćajući se...откопчаног рајсфершлуса тадићу на коленима.
Ponedeljak 11.04.2011.15:40
Ta ti tri prsta vise ne pomazu. Jedino gde jos mozes da odes jeste Brankov most, Zabela ili u tvoju dedovinu tj. hrvatsku!
Ponedeljak 11.04.2011.17:30
Ako pitate samozvane «strunčjake» od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, neretko će te dobti odgovor «oduvek», a ako ih pitate šta znači, reći će vam da tri prsta predstavljaju Svetu Trojicu. Istinitost ovih njihovih tvrdnji možemo vrlo lako proveriti. Ako je zaista istina da se ovaj pozdrav koristi «oduvek», za očekivati je da ga vidimo na slikama starih srbskih umetnika koji su dočaravali trenutke iz naše slavne istorije. Ako ne tu, a ono barem od kada se pojavio fotoaparat. Bilo bi vrlo prirodno videti oduševljene srbske borce posle Cerske ili Kolubarske bitke, ili posle proboja Solunskoga fronta kako pokazuju tri prsta. Međutim, takvih slika i fotografija nema ...
Ponedeljak 11.04.2011.17:33
... čak ni u mnogobrojnim zapisima, bilo istoriografskim, socioliškim ili etnografskim, nigde nema ni slovca o ta tri prsta. tom slučaju krenimo i dalje, prema današnjici. Dolazimo do Drugog svetskog rata. Za očekivati je da ćemo ovakav pozdrav videti na mnoštvu fotografija boraca Ravnogorskog, četničkog, pokreta ?iji «naslednici» najviše i koriste ovakav pozdrav. Ipak, ni tu se ama baš ni na jednoj slici ne vidi da iko pokazuje tri prsta, niti se i u jednom opisu nekog značajnog događaja pominje da je iko ikada pokazao tri prsta kao znak nekakvog oduševljenja. Interesantno je da to čak ne pominju ni stranci koji su u to vreme boravili u četničkim jedinicama. Nigde ništa o tri prsta kod Srba
Ponedeljak 11.04.2011.17:35
Ipak, uspeli smo pronaći neke izvore iz vremena Drugog svetskog rata, koji pominju, ili pokazuju ovakav pozdrav. Iznenađuje činjenica da ti izvori ne vode ka srbskim četnicima, ili bilo kojim drugim srbskim jedinicama, već na sasvim suprotnu stranu, ka hrvatskim ustašama. Naime, hrvatske ustaše, o kojima ne treba posebno trošiti reči, polagali su zakletvu svome «poglavniku» pred rimokatoličkim sveštenikom sa raširena tri prsta, palcem, kažiprstom i srednjim prstom, desne ruke. Ovakav pozdrav hrvatske ustaše preuzele su od nemačkih SS jedinica, mada se po nekim izvorima naslućuje da su Hrvati ovakav pozdrav koristili čak i u Prvom svetskom ratu.
Ponedeljak 11.04.2011.17:38
Slično su zakletvu polagali i elitni srbski odredi u Drugom svetskom ratu, odredi Srbskog Dobrovoljačkog Korpusa. Sličnost je u tome što se podizala desna ruka i što su se mali i domali prst postavljali jednako kao i kod ustaša, ali tu se svaka sličnost završava. I kod jednih i kod drugih, mali i domali prst su spojeni i savijeni uz dlan, kod ustaša jer drugačije ne mogu da se rašire ostala tri prsta, a kod SDK-a da se pokaže jednistvo Božanske i ljudske prirode u Gospodu Isusu Hristu. Ratnici SDK-a su zakletvu Kralju Petru II Karađorđeviću polagali sa spojenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, kao simbolom jedinstva Svete Trojice, upravo onako kako se pravoslavni osenjuju časnim Krstom.
Ponedeljak 11.04.2011.17:40
Poreklo ovakvog korišćenja spojena tri prsta, kao i malog i domalog spojenih i savijenih na dlanu, potiče još iz četvrtoga veka, i vremena Svetoga Meletija Arhiepiskopa antiohijskoga. U to vreme su se Hrišćani borili sa arijanskim jereticima. Između ostaloga, spor oko prirode Gospoda Isusa Hrista doveo je i do toga da Arhiepiskop Antiohijski Meletije rukom dočarava prisutnima na Saboru trojično jedinstvo Božije. Kada je Arhiepiskop Meletije spojio tri prethodno raširena prsta, iz njih se vide svetlost kao munja.
Ponedeljak 11.04.2011.17:42
Prvo razdvajanje prstiju, «razdvajanje Svete Trojice» kod Srba desilo se početkom devedesetih godina prošloga veka, i za to je najodgovorniji tadašnji vođ opozicije, a danas antisrbski pregaoc Vuk Drašković. Od vremena uspona nesrećnoga Draškovića Srbi zaboravljaju stari hrišćanski pozdrav sa spojena tri prsta i uzimaju antihrišćanski sa razdvojena tri prsta. Na ovo su upozoravali i različiti četnički listovi u emigraciji, ali i razne omladinske nacionalne organizacije u otadžbini. Ostaje nam nada da će budući naraštaji imati uši da čuju upozorenja koja im danas upućujemo, te da ćemo odbaciti ovakav način salutiranja i obnoviti pravoslavni pozdrav koji koristimo već duže od hiljadu godina.
Ponedeljak 11.04.2011.18:00
Još nešto----SPC se sramežljivo oglasila da "raširena tri prsta čine odvajanje Svete Trojice i da takav pozdrav ne bi trebalo upotrebljavati"
Ponedeljak 11.04.2011.17:56
....Нашем Краљу је полагана заклетва са три СПОЈЕНА прста, као када се крстимо. И та три спојена прста су представљала, тачније представљају симбол Светог Тројства: Оца, Сина и Светог Духа. ...(o Zakletvi Srpske vojske Kralju )
Ponedeljak 11.04.2011.17:58
..Poreklo ovakvog koriscenja spojena tri prsta, potice jos iz IV veka, iz vremena Svetoga Meletija arhiepiskopa Antiohijskog. Izmedju ostalog, spor oko prirode Isusa Hrista, doveo je do toga da ovaj arhiepiskom rukom docarava prisutnima na Saboru jedinstvo Bozije. Kada je arhiepiskom Meletije spojio tri prsta videle su se munje iz njih. Bog ima tri lica Oca, Sina i Svetoga Duha, to predstavljaju tri spojena prsta. A posto je Bog sisao na zemlju i kao covek, dva prsta uz dlan predstavljaju dve prirode Gospoda Isusa Hrista (bozansku i covecansku).... ....moguće poreklo je da je oznaka boga Peruna iz Slovenske mitologije, posto se on "pojavljivao" kao jelen Још мало о поздраву са три прста ....
Ponedeljak 11.04.2011.18:12
Predsednik Srbije BorisTadić pozdravio je srpsku reprezentaciju u defileu na Olimpijskim igrama u Pekingu sa tri podignuta prsta, što je bio povod za neformalni razgovor sa američkim predsednikom Džordžom Bušom koji se raspitivao za simboliku tog pozdrava. „Predsednik SAD je bio iznenađen načinom na koji mi pozdravljamo našu reprezentaciju. Ja sam sedeo dva reda iza njega i naglašeno sam sa tri prsta pozdravio našu reprezentaciju i hteo sam to da uradim”, rekao je Tadić za RTS. .....
Ponedeljak 11.04.2011.18:13
... On je dodao da je predsednik SAD bio iznenađen i pitao ga šta to znači. „To je sveto trojstvo, što je njemu bilo zanimljivo da usvoji sada deo našeg identiteta”, rekao je Tadić i dodao u razgovoru s Bušom da se „za to borimo i da je to naša ideja”. Још мало о поздраву са три прста ...
Ponedeljak 11.04.2011.18:15
По учењу СПЦ, три спојена прста ( кажипрст, средњи прст и палац ) представљају Свето Тројство, а друга два која стоје уз длан ( мали и домали прст ) представљају Двоструку Христову природу. Ширење три прста представља разједињавање Светог Тројства.
Ponedeljak 11.04.2011.18:28
Po učenju Ante Pavelića ustaški pozdrav sa raširena 3 prsta znači - Bog I Hrvati. O tome postoje fotografije. Ali su kasnije pozdrav promenili u Hitlerovski sa dignutom rukom.
Ponedeljak 11.04.2011.18:35
Једино на шта ми личи овај Тадић поздрав је поздрав швајцарског стражара у Ватикану ... Немци и усташе су спајали кажипрст и средњи, док је палац одвојен, барем по сликама ....
Ponedeljak 11.04.2011.18:52
Prema tumačenju Hiromantije onaj ko jako savija palac strahovito laže. Ovako jako savijen palac druga predsednika nam ne sluti na dobro.
Ponedeljak 11.04.2011.19:48
nista neobicno. on nije srbin. nego, ima li nekoga u srbiji da obori dedinjskog diktatora. ovako ili onako...
Ponedeljak 11.04.2011.21:15
a moze i papista. on voli jaja. a arhangelu neka da srpsku kobasicu. da se ne ljuti. razumes.
Ponedeljak 11.04.2011.18:41
http://www.index.hr/forum/default.aspx?q=t&idf=97&idt=292855&p=1 ево линка са хрватског индекса, где се виде готово све битне фотографије са поздравом .... спојени, раширени, скупљени прсти ....
Ponedeljak 11.04.2011.19:19
Na vukovarskom ratištu i Baranji, Srbi su se pozdravljali sa tri sastavljena prsta kao kada se krste i to jedan drugom prstima na prste. Nije bilo govora o raširena 3 prsta, to se pojavilo sa Vukom Draškovićem.
Ponedeljak 11.04.2011.16:01
Sreća da postoji Internet pa ljudi mogu da znaju i drugu stranu iz bajke "1001 noć". U pitanju je vest koju je ista KUNA objavila o izjavi Tadića. Dakle naslov vesti je - Njegova Visost je najiskusnija osoba koju sam do sada sreo rekao predsednik Srbije -. A meljava počinje rečima " Njegova Visost Amir Šeik Salah, Al-Ahmed, Al-Jaber Al Sabah mi je jako pomogao u svojim savetima o problemima u mojoj zemlji. On je najiskusniji čovek kojeg sam do sada upoznao itd. Stvarno je čudno da naše novine pišu šta je rekao domaćin, a ne pišu šta je rekao naš predsednik. Sve u svemu - Ja tebi serdare, ti meni vojvodo i konačno zbogom.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)