Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.09.2010.
00:15
Z. Gligorijević - Vesti A

Čuvaju kuće gazdama iz inostranstva

Istočnu Srbiju je poslednjih godina zaposlila dijaspora. Prelepe vile preko godine zvrje prazne i na meti su i lopova i korova, pa su mnogi iznajmili čuvare koji pleve bašte i čuvaju kuće. Zarada čuvara se kreće od 200 do 300 evra mesečno, pa je dobro svima, i vlasnicima i nameštenicima.

Brine o kući i dvorištu: Zorica Stanisavljević

Zorka Stanisavljević iz Resavice ima 67 godina i srećna je što je u tim godinama našla posao.


- Nekada sam bila gladna, bosa i gola. Sada mi je odlično. Već dve godine staram se o kući Živorada Milovanovića, koji je sa svojom familijom u Cirihu više od 40 godina. Čistim kuću, dvorište, hranim pse i ostale životinje. Nekad bude više posla, da nemaš vremena da sedneš u toku dana, a nekad presediš ceo dan. Gazde su mi dobre, ne samo da mi daju platu nego mi i kupuju hranu i ostale potrepštine - priča Zorka Stanisavljević.

Dobra zarada


Bojan Garašević, šef mesne kancelarije Bobovo, od 1996. do 2006. čuvao je kuću Miroslava Vidulovića, koji je s porodicom živeo u Bazelu u Švajcarskoj. Međutim, pošto se penzionisao i vratio potreba za Bojanovom pomoći je prestala.
- Hranio sam pse, održavao travnjak, sređivao baštu, vinograd. Mesečno sam dobijao 500 švajcarskih franaka ili oko 200 sadašnjih evra. To je bila dobra zarada, jer je prosečna plata u Srbiji tada bila 130 evra - kaže Bojan.

Ona još kaže da je posle 20 godina rada u gljivari rudnika "Rembas" u Resavici zaradila penziju od 100 evra, koja joj nije bila dovoljna da preživi.

Onda je počela da čuva starije ljude u okolnim selima. Poslednji od njih bio je deda Radosav, Živoradov otac. Kada je on preminuo, ostala je da pazi njihovu kuću.


- Tuđa kuća tuga je velika. Iako su gazde dobre, moje je samo ovo odelo na meni. Celog života sam trpela, bila bosa i gola, ali sam spavala u svom krevetu. Ali, od moje penzije imam para samo do podne.

Ovako penziju dajem ćerki Gordani i zetu, ovde imam sve da pojedem i od novca koji mi daju da kupim sve što mi treba - iskrena je Zorka.


U selu Grabovcu, takođe kod Svilajnca, Živko i Ljiljana Blagojević pet godina paze imovinu Miroslava Jovanovića, koji radi u Parizu.


- Održavam dvorište, šljivar, šišam travu, a moja supruga čisti kuću. Ako se kuća ne provetrava brže propada, a dvorište se zakorovi. Miroslav nam godišnje plaća 400 evra, što nije mnogo, ali ja sam mu rekao koliko da - kaže Živko.

Živko ispred kuće Milutina Đurđevića

On je sa suprugom i sinovima Srđanom i Dušanom pre 10 godina došao iz Orahovca na Kosovu i Metohiji. Milutin Đurđević, koji već de cenijama živi u Kanadi dozvolio je da stanuju u njegovoj kući, a da mu zauzvrat brinu o imovini.


- To nam puno znači, jer živimo od moje invalidske penzije od 11.000 dinara. Milutin nam je rekao da će biti dobro i njemu i nama. On je zadovoljan što mu održavamo kuću i dvorište, a mi ne plaćamo ništa. On u zavičaj nije dolazio 25 godina, pa je tek pre šest godina došao - dodaje Živko.


Ima i onih koji besplatno brinu o kućama prijatelja i rodbine. Jedan od tih primera je Slavoljub Đorđević iz svilajnačkog sela Bobova, koji od 1998. godine brine o kući svog kuma Ljubisava Jovanovića.


- Od kada je Ljubisavljev otac Miodrag preminuo, obilazim njegovu kuću, obrađujem tri hektara zemlje, sejem baštu u dvorištu, hranim pse. Nije teško, jer da jeste, ne bih to radio. Stignem da obradim i svoje njive - kaže Slavoljub.


Ljubisav Jovanović, zidar u penziji, koji živi u Salcburgu sa suprugom Ljiljanom, decom Dejanom i Lidijom, punih 40 godina, kaže da ne zna šta bi radio da nema nikog da mu brine o kući.


- Dao sam mu ključeve i poverenje za celokupnu imovinu. Javim kumu šta treba da uradi i kada ću da se vratim. Dočeka me sve sređeno, a zimi i topla kuća, jer on uključi grejanje. Nas dvojica se lepo slažemo, tako da kad dođem u selo pomognem mu sve što treba - zadovoljan je Ljubisav.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online