Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
02:00
Vesti A

Kiša novčića od pokojne bake

Mišel Mekdaglas, fotograf iz Halovela u Americi, podelila je svoju čudesnu priču o preminuloj baki koja je raznežila ljude širom sveta. Evo kako ona glasi: Kada sam imala svega 10 dana, dobila sam upalu pluća i umalo sam umrla. Mama i baka i deka su unajmili medicinsku sestru da dežura kraj mene. Nikad nisam razmišljala o tome kako su platili tu sestru, a kada sam već odrasla deka mi je pričao o tome.

pixabay.com
 

- Mit, tvoja baka je radila trostruke smene u fabrici cipela da bi pomogla tvojoj mami da plate sestru. Dolazila je kući krvavih prstiju od šivenja. Na brzaka bi ih oprala i dotrčala do tebe. Eto, toliko te je volela - rekao mi je.

Moj svet počeo je da se urušava kada su joj rekli da boluje od kancera. Ali, u njenom maniru, par godina se lavovski borila i kancer se povukao. Zato smo pre dve godine svi bili iznenađeni kada se ispostavilo da se rak vratio, i da joj nema spasa. Ja, moja majka, moja sestra i dve tetke smo se smenjivale i stalno bile sa bakom.

Poslednja noć koju je baka provela pri sebi bila je baš tada kada sam je ja čuvala. Smejale smo se, naručile smo kinesku hranu i gledale televiziju. Pričale smo o neprofitnoj organizaciji koju sam osnovala u njenu čast. Nazvala sam je "Smeši se kroz oluju". Držala sam je za ruku, i rekla joj: Bako, kada odeš na nebo, šalji mi mnogo novčića da bih znala da si blizu. Nasmejala se i rekla mi: Važi se, Mit.

Samo dva dana kasnije, umrla je, baš na Dan zahvalnosti.

Odmah nakon njene smrti, počela sam po kući da nalazim novčiće. Ne pričam o par kovanica, pričam o desetinama. Pretvarale su se u stotine kovanica. Rekla sam i mami za taj naš razgovor i pokazala joj novčiće.

Kako nisu prestajali da se pojavljuju, na kraju je mama kroz smeh rekla: Mišel, bolje da si joj tražila novčanice od po 20 dolara.

Ali, novčići su savršeni, jer sam baš njih tražila. Kad god nađem neki, nasmešim se i šapnem: Hvala ti bako! Volim te.

Novčiće sam nalazila svuda - u sobi koju sam taman usisala, ispod tuša, u jednoj kutijici koju sam joj nekad poklonila. Sve sam ih čuvala u najvećoj tegli koju sam mogla da nađem.

Ukras u obliku srca

Četiri godine nakon njene smrti, shvatila sam šta želim da uradim sa novčićima. Uz pomoć mog supruga, napravili smo tablu od starih dasaka i pažljivo počeli da lepimo kovanice.
Dok sam ih lepila, plakala sam jer su mi navirale lepe uspomene sa bakom. Srce. Morala sam da zalepim novčiće u obliku srca, jer je to najsavršeniji oblik duboke ljubavi koju sam ja osećala prema baki.
Onda sam uzela jednu njenu staru čestitku, muž ju je skenirao i dobili smo i ukras za tablu - njen potpis i njene želje upućene meni. "Mnogo ljubavi i poljubaca, baka."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online