Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.10.2017.
10:59
b92.net, Vestionline A

Živeli u izolaciji: Nisu znali da je bio Drugi svetski rat

Sibirska tajga jedno je od najizolovanijih mesta na svetu, a osim toga i vrlo je nezgodan teren za putovanje, kao i gotovo nemoguće mesto za život.

pixabay.com
Sibirska tajga krije ljude koji ne znaju šta se sve dešava u svetu (Foto: Ilustracija)

Kratka leta i duge hladne zime gotovo potpuno onemogućavaju nastanjivanje ljudi, zbog čega je tajga u Sibiru jedno od najvećih nenaseljenih područja sveta.

Područje od 8,1 miliona kvadratnih kilometara prekriva čak 10 odsto Zemljine kopnene površine, a njeni stanovnici su većinom medvedi i lisice tokom dana, dok noću love vukovi. 

Verovatno ste čuli priče o japanskim vojnicima koji su se povremeno pojavljivali iz džungle nesvesni da se rat završio.

Ipak, ovo je još neverovatnija priča - o porodici koja nije znala čak ni da je došlo do Drugog svetskog rata. 

Neverovatna sudbina držala je u neznanju rusku porodicu koja je provela preko 40 godina u pustoši Sibirske tajge, da bi na njih 1987. naleteli geolozi istraživači. 

Saznali su da porodica Likov živi u potpunoj izolaciji decenijama. Oni su spadali u "Stare ritualiste", ogranak ruske Pravoslavne crkve koja se od matice razdvojila sredinom 17. veka zbog osude reformi. 

Pre 1936. porodica je živela u naseljenom delu Rusije, ali nakon što je jednog od braće ubila sovjetska patrola, otac Likov okupio je svoju porodicu s kojom je zatim pobegao u ovo područje, a nakon tog dana nikad više nisu viđeni.



Preživljavanje u divljini i 40 godina bez soli 

Karp Likov više od 40 godina živeo je sa svojom suprugom i decom u drvenoj kolibi koju je sam izgradio, svega nekoliko kilometara daleko od granice s Mongolijom.

Kad su se odlučili da odu u tajgu bilo ih je četvoro - Karp i žena Akulina, sin Savin i kćer Natalija. 

U divljini je rođeno još dvoje dece, Dmitrij 1940. i Agafija 1943. Imali su knjige za molitvu i staru Bibliju, iz koje su deca naučila da čitaju i pišu.

Jeli su bobice, uzgajali vlastito povrće, ali i šili odeću od tkanine koju su sami izradili.

Naučili su da love bez puški, ali i bez strele. Kada je Dmitrij odrastao, postao je pravi stručnjak za lov, toliko dobar da je bosonog lovio po zimi.

U kasnim 1950-im usled izuzetno teške zime porodica se suočila s glađu, a Akulina je preminula, ostavivši supruga samog s decom. 

Kad su ih geolozi pronašli 1978. nisu mogli da veruju da je neko uspeo da preživi u takvim uslovima, koji su doslovni izgledali poput onih iz Srednjeg veka.

Uprkos godinama izolacije, Karp ih je ljubazno dočekao i odbio sve što su mu geolozi nudili, osim soli - koju nisu osetili duže od 40 godina. 

Naučnici su ih i informirali - oni nisu ni znali da je izbio Drugi svetski rat, da su ljudi sleteli na Mesec... Karp je bio posebno fasciniran, gledao je u providnu foliju koju su doneli istraživači. 

- Gospode, šta je to, staklo je, ali se gužva - čudio se. 

Ostala sama usred ničega 

Na jesen 1981., troje od četvoro dece, Dmitrij, Natalija i Savin, umrli su u nekoliko dana, demonstrirajući time veliku povezanost.

Njima dvojici su otkazali bubrezi, dok je Savin umrla od upale pluća. 

Geolozi su još nekoliko puta dolazili u tajgu i nagovarali Karpa, kao i njegovu ćerku Agaifu da se presele kod rođaka koji su živeli oko 240 kilometara dalje, ali su odbijali.

Karp je umro u 1988., a jedina preživela ćerka Agaifa ostala je sama u drvenoj kolibi, prisiljena da se snalazi u divljini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online