Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
08:52
sputniknews.com, Vestionline A

Porošenko: Rusija u totalnoj izolaciji

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko smatra da se Rusija nalazi u "totalnoj izolaciji", pri čemu je Kijev "aktivan igrač".

Epa/JASON SZENES
Petro Porošenko

- Rusija se sada nalazi u totalnoj izolaciji. To je rezultat naše zajedničke međunarodne koordinacije. Ali, naglašavam, svoju zemlju branićemo sami - izjavio je Porošenko na televiziji ICTV.

Prema njegovim rečima, "Ukrajina je aktivni igrač u svetu" i ima "pouzdane saveznike".

- Uspeh našeg međunarodnog položaja je sasvim očigledan. Danas se koordinacija odvija apsolutno odmah. Ukrajina aktivno učestvuje na svim međunarodnim forumima i formirali smo snažnu globalnu koaliciju podrške Ukrajini - dodao je Porošenko.

Ukrajinski predsednik dodao je da će Kijev podneti žalbu Međunarodnom sudu UN u vezi sa zadržavanjem ukrajinskih mornara u Rusiji nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

- Sprema se tužba međunarodnom sudu zbog čina agresije - rekao je Porošenko.

On je naveo da su zapadni partneri "brzo" odreagovali na incident u Kerčkom moreuzu, što je "veoma važno".

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Majk Pompeo je na samitu G20 u Argentini "jasno izjavio da je jedini uslov Vašingtona oslobađanje ukrajinskih vojnika i vraćanje ratnih brodova".

- Izuzetno je važno što naši saveznici i partneri reaguju tako brzo - naglasio je Porošenko.

On je dodao da je nakon incidenta u Kerčkom moreuzu za dva dana ima 18 telefonskih razgovora sa liderima drugih zemalja. Prema njegovim rečima, Ukrajinu su podržali nemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. 

Tri broda ukrajinske ratne mornarice, "Berdjansk", "Nikopolj" i "Janu Kapu" su 25. novembra, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Moskva je taj incident nazvala provokacijom koja je povezana sa lošim rejtingom predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online