Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
13:22
express.hr, Vestionline A

NASA upozorava: Ova katastrofa će nas uništiti

Iako imaju ambiciozan plan da je spreče, ova katastrofa za sada je najrealniji i najbliži scenario apokalipse. Poslednja erupcija super vulkana u Jeloustoun Nacionalnom parku bila je pre 600.000 hiljada godina, pa naučnici predviđaju da ako do nje ponovo dođe, dve trećine SAD mogle bi biti uništene.

youtube.com/IDIOKRATIJA
Najveći strah - šta ako eksplodira Jeloustoun vulkan?

Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svet pa bi stvorio sloj debljine oko tri metra, a i ostatak sveta ne bi izbegao posledice, a pretpostavlja se kako bi nastupila velika glad (prema proceni UN rezerve hrane u svetu bi potrajale tek 72 dana), oružani sukobi.

Da bi se ta erupcija mogla dogoditi u skoroj budućnosti, odnosno da postoje pokazatelji buđenja super vulkana, potvrđuje i NASA koja ima vrlo ambiciozan poverljiv plan kojim bi da spreči globalnu katastrofu.

Crna predviđanja

Veliki deo teritorije SAD tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog vazduha, svi letovi iznad kopna morali bi biti prizemljeni, a milioni bi napustili svoje domove, što je po naučnicima samo deo "crnih slutnji".

- Najveći dokaz  da se približava trenutak erupcije je punjenje komora od magme rastavljenim stenama - smatra Robert B.Smit, profesor geofizike sa Univerziteta Juta koji je izradio studiju o ovom super vulkanu.

Naučnici nisu sigurni koliko dugo traje proces punjenja komora pre izbijanja erupcije.

Jeloustoun Kaldera, prostor na kojem se nalazi vulkan, jedno je od najljepših destinacija prirodnih znamenitosti na svetu, a njegovo ime u prevodu znači "kotao koji kipi".

Tamo je 650 kilometara ispod zemljine površine vruća tačka magme koja se uzdiže sve do 48 kilometara ispod površine, u podzemlju se širi na gotovo 500 kilometara, a pogođeno bi bilo oko 7 hiljada kilometara SAD.

Pored toga se nalazi uspavani vulkan koji je pod stalnim nadzorom stručnjaka.

- Vulkan hrani magma iz dubokih slojeva, koja se približava površini, još od zadnje male erupcije pre 70.000 godina - tvrdi Dan Džursin, stručnjak za geološka istraživanja u Jeloustounu.

NASA plan za spas sveta

NASA je svesna opasnosti koju predstavlja supervulkan Jeloustoun, iako se o tome ne govori puno u javnosti kako se ne bi širila panika. Njihovi stručnjaci su, nakon dubljeg razmatranja, došli do zaključka kako je najbolje rešenje ohladiti supervulkan koji je zapravo divovski generator topline, piše BBC.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno kako zvuči. U laboratorijskim uslovima su izračunali kako bi supervulkan na rubu erupcije trebalo biti ohlađen za oko 35 odsto, a mogući način za postizanje toga je bušenje površine kako bi se ispustila para.

Međutim, takva operacija takođe nosi velik rizik , "odzračivanje" bi moglo napraviti eksplozivnu dekompresiju, pa su u NASA došli na ideju kako bi bušenje rupe bilo sigurnija solucija.

Takva rupa bi trebalo da bude duboka oko 10 kilometara te ispumpati vodu pod visokim pritiskom.

Cirkulirajuća voda bi se potom vraćala s temperaturom od oko 350 Celzijusa, polako oduzimajući temperaturu supervulkanu.

Procenjeni trošak takvog projekta iznosi oko 3,5 milijardi dolara pa ima "kvaku", treba uveriti političare koji raspoređuju novac na tako skupu investiciju.

- Međutim, mogla bi se izgraditi i geotermalna elektrana - objašnjava Brajan Vilkoks iz NASA, dodajući kako bi se takvi planovi mogli primeniti i na druge supervulkane u svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online