Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.01.2017.
15:12
Vestionline, Index.hr A

Puno je razloga zašto ne treba da radite trbušnjake

Priznajte, ne možete ni da zamislite svoj trening bez trbušnjaka. Baš svi žele ravan stomak i isklesane, čvrste "pločice" koje će ponosno pokazivati na plaži ili na društvenim mrežama. Mnogi započinju s vežbanjem samo kako bi imali trbušnjake, a ostalo im i nije toliko važno.

pixabay.com
Trbušnjaci nisu obavezni ukoliko pravilno radite vežbe za vaše telo

Opsednutost trbušnim mišićima traje već jako dugo, a neće tako brzo ni prestati. Međutim, treba li raditi vežbe za stomak?

Naravno da treba vežbati trbušne mišiće, ali ne u tolikoj meri, i ne na taj način kako to čini većina rekreativaca. Ako većinu, polovinu, pa čak i jednu trećinu vežbi u vašem treningu čine vežbe za trbušne mišiće, vi gubite vreme. Ciljane, izolacijske vežbe za trbušnjake nema potrebe raditi u tolikoj meri, a niti ih treba raditi u svakom treningu.  

Zabluda o salu na stomaku

Začudili biste se koliko još rekreativaca radi vežbe za trbušnjake kako bi otopili salo sa stomaka. Trbušnjaci neće biti vidljivi dok god su oni prekriveni masnim naslagama, a želite li smanjiti postotak masnog tkiva kako biste otkrili svoje pločice, morate se koncentrirati na nešto drugo, a ne na trbušnjake.

Redukcija masnog tkiva uslediće isključivo onda kada prilagodite prehranu vašem cilju- potrebna vam je dijeta. Ne postoje određene vežbe s kojima možete maknuti salo baš na onom delu tela na kojem to želite, već vašu detu i trening morate usmeriti na generalno sagorevanje masnih naslaga. Kada smanjite postotak masnog tkiva, vaši trbušnjaci će biti itekako vidljivi.   

Pre svega, morate znati kako trbušni mišići imaju važnu ulogu pri stabilizaciji trupa i celog tela prilikom svih složenih vežbi koje radite, stoga su oni već prilično aktivni tekom čitavog treninga ako radite kvalitetne složene vežbe, stoga nema velike potrebe za dodatnim radom.

Trbušnjaci su mali mišići te ih nećete nikada moći povećati kao neke druge mišićne skupine poput mišića na prsima ili mišića na rukama. Ako je vaša trening rutina kvalitetna i kompletna, dovoljno je napraviti tek 2-3 dodatne, izolacijske vežbe nedeljno kako bi se oni razvili.

Prestanite da gubite vreme i nemojte dozvoliti da vam se veći deo treninga svodi samo na vežbe za trbušnjake. Želite li ravan i mišičav stomak, uz pomoć dijete i treninga smanjite procenat masnog tkiva, posvetite se složenim vežbama, a napravite tek nekoliko dobrih vežbi nedeljno samo za trbušnjake.     

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online