Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.11.2016.
03:11
Vestionline A

VIDEO: One su bile neustrašive špijunke Drugog svetskog rata

Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svetskog rata jer je to bio jedan od najdelotvornijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju.

pixabay
Žene špijuni su imalle istaknutu ulogu u Drugom svetskom ratu

Upravo zato, velikih pobeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i, rizikujući svoj život, izvukli mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike.

Pokazalo se kako su u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci - lakše su bile prihvaćene u društvo, zavodile su svojom lepotom, a opet ostavljale pojam nevinosti - sve u svemu dokazale su da su bolje u igri pretvaranja.

Jedan od preduslova špijunskog posla je spremnost žrtvovanja vlastitog života za domovinu, a ove dame su to višestruko puta činile. Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svetskom ratu spadaju Nensi Vejk, pod pseudonimom "Beli miš", Voilet Skabo - "Luiz", Virdžina Hol - "Dajan", Odeta Holovs - "Liz" i Liz de Bajsak - "Odil".

Beli miš
Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živela je u Marselju kad je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obaveštajac, ali su je zarobili Nemci. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je natrag u Francusku, gde je imala zadatak da ubije i sabotira što više nacističkih snaga. Jednom prilikom je ubila stražara golim rukama.

Luiz
Bila je britanski obaveštajni oficir, rođena u Francuskoj, a posao joj je bio da dobavlja što više informacija o nacistima sa okupiranih područja Evrope. Dva dana pre Dana D., Luiz su zarobili oficiri SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili pa je deportovana u nemački koncentracioni logor Ravensbruck gde je pogubljena.

Dajan
Bila je američka špijunka koja je delovala u sklopu britanskih obaveštajnih agencija. Nemci su joj dali nadimak "Artemis", a Gestapo ju je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. U martu 1944. vratila se u okupiranu Francusku s falsifikovanim dokumentima koji su joj dali idenitet Marsel Montanj. Zavarala je Gestapo i stupila u kontakt sa pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane i zapovesti iz Velike Britanije, pa je pronalazila sigurne kuće.

Liz
Bila je obaveštajni oficir Saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru Fresnes. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obeležena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt nakon što je Nemcima odgovorila "Moraćete se odlučiiti na temelju koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umreti samo jednom". Na kraju je, bez da je odala ijednu informaciju, poslata u koncentracioni logor Ravensbruck.

Odil
Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog svetskog rata, a u oktobru 1942. bila je jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online