Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.05.2016.
00:10
Vestionline A

Naučnici u šoku: Pronađen organizam koji teoretski ne bi trebalo da postoji

Naučnici iz Kanade i Češke otkrili su eukariotsku ćeliju bez mitohondrija, ćelijskih organela koje služe kao izvor ćelijske energije, što se dosad smatralo nemogućim, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Current Biology.

pixabay.com
I eukariotska ćelija bez mitohondrija može da postoji

Uvreženo je naučno mišljenje da složene ćelije (eukariotske ćelije), odnosno ćelije kod kojih je nasledni materijal smešten u jedru, ne mogu da prežive bez mitohondrija, sićušnih ćelijskih organela koje nadziru disanje ćelije i obezbeđuju energiju za njen život i razvoj, prenosi 24sata.hr.

Ali, naučnici iz Kanade i Češke otkrili su eukariotsku ćeliju bez mitohondrija. Ovo spektakularno otkriće pokazalo je da je život mnogo fleksibilniji nego što se mislilo, prenosi naučni portal Science Alert.

- Verovalo se da su mitohondrije apsolutno neophodni sastavni delovi eukariotskih ćelija i njihova osnovna karakteristika - rekla je Ana Karnkovska, vodeći naučnik istraživanja sa Univerziteta Britanske Kolumbije za portal NPR.

- Mikroorganizam o kojem je reč, praživotinja Monocercomonoides, pronađen je u crevima činčile, a sekvencioniranjem njegovog genoma otkriveno je da ne postoje dokazi da stvara mitohondrijske proteine, što je bilo veliko iznenađenje. To bi u teoriji trebalo da ubije ćeliju, ona ne bi trebalo da postoji - kaže Karnovska.

Karnkovska i njene kolege smatraju da ta ćelija koristi drugačiju tehniku za stvaranje gvožđe-sumpor naslaga, što je jedna od glavnih uloga mitohondrija, neophodna za stvaranje nekih proteina. Pretpostavlja se da mikrob pozajmljuje neke bakterijske gene kako bi izvršio tu funkciju.

Budući da su preci tog organizma imali male mitohondrije, naučnici smatraju da su oni nestali relativno nedavno, u evolucijskom smislu. Sada se nadaju da će otkriti i druge eukariote bez mitohondrija.

- Ovo otkriće je od osnovne važnosti: sada znamo da eukariotski organizmi mogu "srećno da žive" bez ikakvih ostataka mitohondrija - rekao je evolucijski biolog Ežen Kunin iz Američkog nacionalnog centra za biotehnologiju, koji nije učestvovao u istraživanju, za časopis Science.

Slične tvrdnje bile su iznesene za parazit iz ljudskih creva Giardia, za koji su naučnici smatrali da nema mitohondrije, ali su istraživanja kasnije pokazala da ipak ima ostatke mitohondrija.

- Monocercomonoides živi u području bez kiseonika i stoga može da opstane bez mnogo biohemije koju vi i ja moramo da imamo u svojim ćelijama da bismo preživeli - rekao je naučnik Mark Van Der Giezen s britanskog Univerziteta u Eksteru, koji nije učestvovao u istraživanju, za NPR.

- Taj organizam uspeo je da se prilagodi na taj način da je ostao bez organele koju svaki udžbenik smatra ključnom karakteristikom eukariota. To je prilično neverovatno. Pokazuje da je život izuzetno kreativan u pronalasku načina da opstane - zaključio je.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2016. 09:59
Đe god se objavi neki naučni pronalazak, ime naučnika je Slovensko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online