Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.04.2016.
23:29
Vestionline A

Da li je svemir stvaran ili je samo kreacija nekih drugih stvorenja?

Na ovogodišnjoj Memorijalnoj debati "Isak Asimov", koja se održala u Prirodnjačkom muzeju u Njujorku, postavljeno je pitanje da li je svemir zapravo samo simulacija. I dok su mišljenja pojedinih naučnika bila prilično utešna, razmišljanja ostalih su pomalo uznemirujuća, piše Business Insider. Tako je fizičar Nil de Gras Tajson rekao da je moguće da sve što vidimo oko nas uopšte nije stvarno.

pixabay.com
Postoji li šansa da svemir kakav mi poznajemo zapravo nije stvaran?

Fizičarka Lisa Rendal nije se složila sa njim, pa je rekla da je verovatnoća da svemir nije "stvaran" gotovo nikakva, ravna nuli. S druge strane, slavni astrofizičar Nil de Gras Tajson, koji je vodio debatu, rekao je da bi verovatnoća da je svemir simulacija mogla da bude prilično visoka.

Pitanje stvarnosti svemira okupira mislioce već dugo, mnogo pre nego što je Dekart izrekao svoju čuvenu misao "Mislim, dakle postojim". Isto pitanje istraživalo se i u popularnim filmovima Matrix i eXistenZ.

Ali, većina fizičara i filozofa se slaže da je nemoguće definitivno dokazati da ne živimo u simulaciji i da je svemir stvaran. Tajson se slaže, ali takođe navodi da ne bi bio iznenađen da se otkrije da je neko drugi odgovoran za naš svemir.

Jedan od glavnih argumenata koji koriste fizičari kad razgovaraju o "hipotezi simulacije" je taj da, ako se dokaže da je moguće simulirati svemir, ako otkrijemo sve zakone koji upravljaju svime i načine na koji sve funkcioniše (što naučnici pokušavaju), značilo bi da je mnogo veća verovatnoća da je sve simulacija. Ako znamo da je moguće nešto uraditi, onda je mnogo lakše zamisliti da je to tako i stvoreno.

Zasad još ne znamo kako da simuliramo svemir, ali nije teško zamisliti da to možda znaju entiteti koji su mnogo napredniji i pametniji od nas.

Tajson naglašava da su ljudi sebe oduvek definisali kao najpametnija živa stvorenja, mnogo inteligentnija od, recimo, šimpanzi s kojima delimo 99 odsto naše DNK. Mi znamo kako da komponujemo simfoniju, bavimo se trigonometrijom i astrofizikom. Ali, Tajson koristi eksperiment da bi zamislio oblik života mnogo pametniji od nas, onoliko koliko smo mi pametniji od pasa, mačaka i drugih sisara.

- Kako bismo mi njima izgledali? Mi bismo za njih bili slinavi, brbljavi idioti - kaže Tajson.

- Šta god to stvorenje bilo, ono je vrlo verovatno sposobno da stvori simulaciju svemira. A ako je to slučaj, mogu da zamislim da je sve u našim životima samo kreacija nekih drugih stvorenja za njihovu zabavu - kaže Tajson i dodaje:

- Zapravo, samo želim da kažem da ću, ako dođe dan kad spoznamo da je to zapravo istina, ja biti jedini koji će reći da nije iznenađen - istakao je.

A evo kako je izgedala ova debata:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online