Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.04.2016.
21:09
Vestionline A

Kako Biblija prikazuje žene?

Najpoznatiji ženski biblijski likovi duboko su upleteni u kulturu mnogih zemalja do kojih je dospelo hrišćanstvo.

wikimedia commons
Adam i Eva - Ticijan, 17. vek

Ove žene predstavljane su u filmovima, muzici, pa čak i modi. Pa ipak, uprkos našim kulturološkim konstrukcijama i razumevanju biblijskih likova, "Sveto pismo" nam govori nešto sasvim drugačije o njima.

Eva

Prva žena prema Starom zavetu, ujedno je i najtrajnija muza popularne kulture. Bilo da "prodaje" parfem, ili se bori za zaštitu životinja, njen lik se redovno pojavljuje u reklamama. 

Obično se njena uloga na svetu poistovećuje sa "zlom fam fatal", koja je donela pad čoveku, ali biblijski tekstovi to ne pokazuju tako konkretno. U Starom zavetu, Eva prolazi kroz transformaciju karaktera - od njenog predstavljanja, do epizode u kojoj jede plod s drveta poznanja. 

Kada je Bog stvorio Evu iz Adamovog rebra, ona nije imala glas, niti izbor, dok Adam demonstrira svoju moć dajući joj ime i svrhu: "Ovo je kost moje kosti, meso moga mesa. Zvaćemo je žena, jer je napravljena od čoveka". 

Međutim, mi ne znamo o čemu Eva misli u tom trenutku. Samo nekoliko redova kasnije, ona odjednom progovara, ali sa zmijom i bere zabranjeno voće. Biblijski tekst jeste škrt, ali je jasno da Eva nije imala potrebu da izaziva i iskušava svog partnera. Ona prosto daje plod mužu, koji je u tom trenutku s njom.

Magdalena

Poput Eve, Marija Magdalena, junakinja Novog zaveta, stekla je lošu reputaciju tokom vekova. Mnogi misle da je ona bila prostitutka, ali Biblija o tome ne govori. 

Naučnici smatraju da je rana crkva od Marije Magdalene stvorila grešnu pokajnicu, kako bi žene sprečili da napreduju u crkvenoj hijerarhiji. Od tada je u mnogo navrata pokušano da se njen lik "rehabilituje", ali bez mnogo uspeha. Diskusija o Mariji Magdaleni više govori, međutim, o kulturološkim stavovima o ženskoj seksualnosti, nego o samom liku iz Biblije.

Devica Marija

S druge strane, Devica Marija, majka Isusa Hrista, smatra se "idealnom ženom". Kao devica i majka, Marija ima vrhunske kvalitete. Međutim, diskusije koje okružuju takvu "idealnu ženstvenost", povezane su upravo sa spornom kontrolom ženske seksualnosti, one iste koja je bacila ljagu na Mariju Magdalenu. 

Četvrtak 07.04.2016. 21:24
Budalastine, zene su se sustinski prikazivale i prikazuju po strahovima muskaraca zeljnih moci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online