Četvrtak 07.04.2016.
21:09
Vestionline

Kako Biblija prikazuje žene?

wikimedia commons
Adam i Eva - Ticijan, 17. vek

Ove žene predstavljane su u filmovima, muzici, pa čak i modi. Pa ipak, uprkos našim kulturološkim konstrukcijama i razumevanju biblijskih likova, "Sveto pismo" nam govori nešto sasvim drugačije o njima.

Eva

Prva žena prema Starom zavetu, ujedno je i najtrajnija muza popularne kulture. Bilo da "prodaje" parfem, ili se bori za zaštitu životinja, njen lik se redovno pojavljuje u reklamama. 

Obično se njena uloga na svetu poistovećuje sa "zlom fam fatal", koja je donela pad čoveku, ali biblijski tekstovi to ne pokazuju tako konkretno. U Starom zavetu, Eva prolazi kroz transformaciju karaktera - od njenog predstavljanja, do epizode u kojoj jede plod s drveta poznanja. 

Kada je Bog stvorio Evu iz Adamovog rebra, ona nije imala glas, niti izbor, dok Adam demonstrira svoju moć dajući joj ime i svrhu: "Ovo je kost moje kosti, meso moga mesa. Zvaćemo je žena, jer je napravljena od čoveka". 

Međutim, mi ne znamo o čemu Eva misli u tom trenutku. Samo nekoliko redova kasnije, ona odjednom progovara, ali sa zmijom i bere zabranjeno voće. Biblijski tekst jeste škrt, ali je jasno da Eva nije imala potrebu da izaziva i iskušava svog partnera. Ona prosto daje plod mužu, koji je u tom trenutku s njom.

Magdalena

Poput Eve, Marija Magdalena, junakinja Novog zaveta, stekla je lošu reputaciju tokom vekova. Mnogi misle da je ona bila prostitutka, ali Biblija o tome ne govori. 

Naučnici smatraju da je rana crkva od Marije Magdalene stvorila grešnu pokajnicu, kako bi žene sprečili da napreduju u crkvenoj hijerarhiji. Od tada je u mnogo navrata pokušano da se njen lik "rehabilituje", ali bez mnogo uspeha. Diskusija o Mariji Magdaleni više govori, međutim, o kulturološkim stavovima o ženskoj seksualnosti, nego o samom liku iz Biblije.

Devica Marija

S druge strane, Devica Marija, majka Isusa Hrista, smatra se "idealnom ženom". Kao devica i majka, Marija ima vrhunske kvalitete. Međutim, diskusije koje okružuju takvu "idealnu ženstvenost", povezane su upravo sa spornom kontrolom ženske seksualnosti, one iste koja je bacila ljagu na Mariju Magdalenu. 

2024 © - Vesti online