Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2016.
14:10
Vestionline, Srna A

Ništa nije kao na filmu: Špijunima posao dosadan, plata mala

Špijunski posao je uglavnom dosadan i često birokratski, u njemu nema velikih uzbuđenja niti tipova poput Džejmsa Bonda, tvrde penzionisani ruski agenti. A da špijunaža nije više uzbudljiv posao u kome možete dobiti basnoslovne sume novca za "vruće" podatke pokazuje poslednji slučaj uhvaćenog špijuna Markusa Rajhela, koji je odavao nemačke tajne CIA i Rusima.

Reuters
Nekad je to bio uzbudljiv i unosan posao, ali sada...

On je osuđen na osam godina zatvora zbog špijuniranja - predao je Amerikancima više od 200 dokumenata u periodu od četiri godine za šta su mu platili skromnih 80 hiljada evra, s obzirom na značaj podataka.

Bolje biti fudbaler

Naime, u dokumentima su bili popisi pravih i lažnih imena, te adresa nemačkih agenata u inostranstvu. Rajhel je optužen i za izdaju jer je predao tri dokumenta ruskoj tajnoj službi.

Bio je zaposlen u nemačkoj obaveštajnoj službi BND od 2007. godine, pa je imao pristup tajnim dokumentima. U periodu 2008-2014. godine primio je između deset i 20 hiljada evra godišnje za informacije koje je otkrivao na tajnim sastancima u Austriji.

Stručnjaci navode da je to smešno mala suma za značajne podatke i visoki rizik, pogotovo ako se poredi sa činjenicom da svaki prosečan ili čak rezervni fudbaler ima veća primanja, i to mesečna!?

Tri ruska agenta koja su prošle godine optužena za špijunažu u SAD nisu se skrivala iza lažnog identiteta i nisu krali vojne tajne. Dokazi čak pokazuju da im je išla na živce činjenica što nemaju zadatak koji bi više podsećao na one iz filmova o Džejmsu Bondu. Oni su "kopali" po bankarskim podacima i istraživali izvore alternativne energije, ali američke vlasti tvrde da je taj slučaj dokaz da Rusi "unapređenim tehnikama" špijuniraju u SAD i više od 20 godina posle završetka "hladnog rata".

Zlatni 20. vek

Mnogo uzbudljivije u špijunskom svetu bilo je sredinom prošlog veka. SAD su svojevremeno objavile priču o sovjetskim špijunima koji su bili ubačeni u Ameriku sa lažnim identitetima. Oni su govorili engleski jezik kao da im je maternji. Još šokantniji bili su podaci o metodologiji rada ruskih špijuna u SAD u to doba.

"Vol strit žurnal" je naveo da su ruski agenti, prema planu Kremlja, bili spremni da regrutuju i vlastitu decu koja su rođena u SAD. Tako je uhapšeno desetak špijuna koji su imali sedmoro dece u dobi od jedne do 20 godina.

S obzirom na to da su rođena na teritoriji SAD, bila su manje izložena proveri vladinih službi, pa su bili idealan "materijal" za regrutovanje i obuku.

- Bila su to dobra vremena, a danas se sve svodi na hakovanje i prisluškivanje - požalio se jedan iskusni agent pred penziju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online