Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2016.
19:56
Vestionline A

Najveće teorije zavere zapravo su bile istinite

Među teorijama zavere postoje mnoge koje su se pokazale kao tačne, a najpoznatije su otmice ljudi u Japanu, saradnja SAD i nacista, korišćenje Afroamerikanaca kao "eksperimentalnih zečeva" u lečenju sifilisa, kao i kontrola mozga kao projekat CIA. Potvrđene su i laži Pentagona pred ulazak u Zalivski rat, kao i trovanje alkoholom u vreme prohibicije sredinom prošlog veka u SAD.

wikipedia.org
Vlasti u SAD su za vreme prohibicije namerno trovale alkohol

Da krenemo redom, sa najpoznatijim teorijama zavere na svetu.

Otmica Japanaca

Između 1977. i 1983. godine nestalo je na stotine Japanaca iz priobalnih gradova, a sumnjičavi građani okrivljivali su Severnu Koreju. Godinama se verovalo da je to još jedna teorija zavere i postojale su teorije da su ih otimali da bi postali špijuni, te da bi im krali identitet kako bi na njihovo mesto došli korejski špijuni

Tek 2002. godine tadašnji sjevernokorejski vođa Kim DŽong Il javno je priznao da su oteli 13 ljudi, iako se zna da se radi o stotinama japanskih građana. Petorica su vraćena, a Severna Koreja je pre dve godine pristala da ponovo otvori istragu.

SAD i nacisti

Senator Preskot Buš, koji je deda bivšeg predsednika Džordža Buša, stvorio je veliki deo porodičnog bogatstva zahvaljujući kolaboraciji, finansiranju i trgovini sa nacistima. Potvrđeno je da je on bio vlasnik i deoničar kompanije koja je direktno profitirala od finansiranja Trećeg Rajha.

Trovanje alkoholom

U januaru 1920. godine na snagu je nastupio 18. amandman američkog ustava kojim se zabranjivala proizvodnja, prodaja i transportovanje alkohola.

Međutim, ubrzo je počelo ilegalno pravljenje alkohola i prodaja na crnom tržištu. Vlada je, preko svojih ljudi, odmah krenula da ubacuje u ilegalni proizvod deset posto otrovnog metil-alkohola.

Na taj način američka vlada je plašila ljude misleći da će ih najerati da prestanu da piju. Sve do 1933. godine, kada je ukinuta prohibicija, od trovanja alkoholom umrlo je oko deset hiljada ljudi.

"Operacija spajalica"

Pokazalo se da su tačne tvrdnje i o "Operaciji spajalica", kojom su se Amerikanci domogli naučnika iz poražene nacističke Nemačke. To su bili najveći stručnjaci iz nacističke vojne industrije, medicine i odeljenja hemijskog oružja.

Oko 1.600 nacističkih naučnika dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života su lepo živeli. Među njima su i poznati raketni inženjeri Verner fon Braun i Artur Rudolf.

Vizu je dobio i lekar Hubertus Strughold koji je za vreme rata bio nadležan za obuku doktora koji su izvodili eksperimente nad Jevrejima u konc-logoru Dahau. U SAD se skrasio i doktor Kurt Blum, specijalizovan za biološko oružje. On je bio poznat po tome što je testirao svoje "izume" na zatvorenicima u Aušvicu.

"Lečenje" sifilisa

Pokazalo se i da je tačna teorija zavere o eksperimentima na oko 600 Afroamerikanaca zaraženih sifilisom. Ti eksperimenti su trajali od 1932. do 1972. godine.

U studiji su učestvovali siromašni i neobrazovani građani, a većina nije ni znala da su zaraženi. Cilj ovog istraživanja bio je da se naprave beleške istorije zaraze sifilisom kod afroameričkih muškaraca kako bi bili istraženi mogući programi lečenja. Tim ljudima je bilo obećano da će ih izlečiti, ali to se nije dogodilo. Istraživači su čak odbili da im daju penicilin i lečili su ih običnom aspirinom!

Kao rezultat tog eskperimenta direktno od sifilisa umrlo je 28 ljudi, 100 ih je umrlo usled komplikacija. Četrdeset žena je zaraženo, a 19 dece je rođeno sa ovom bolešću. Tek je 1997. godine tadašnji predsednik SAD Bil Klinton službeno potvrdio istinu o eksperimentu.

CIA na delu

Poigravanje sa ljudskim umovima stvarno se dogodilo pre pola veka u organizaciji CIA. Projekat kodnog imena "MK ultra" podrazumevao je pronalaženje tehnike kontrole ljudskog ponašanja za potrebe kontrašpijunaže i tajnih akcija. Terapije elektrošokovima, hipnoza, ali i drogiranje "LSD-om", samo su neke od metoda koje su koristili agenti CIA, navode portali.

Eksperimente su sprovodili na prostitutkama, zatvorenicima i ljudima sa mentalnim bolestima i to vrlo često bez njihovog znanja i pristanka.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2016. 20:22
Ajde cik navedite teorije zavere u ex YU - ali da ne bude bas toliko tesko - navedite teorije zavere samo u Srbiji (sa Kosmetom se podrazumeva).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online