Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 27.10.2014.
10:53
klix.ba A

Za CIA radilo više od 1.000 nacista

Decenijama posle Drugog svetskog rata Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA) zapošljavala je najmanje hiljadu bivših nacista i pretvarala ih u špijune. Bivši nacisti su za CIA radili sve do '90-ih godina prošlog veka, piše Njujork tajms u opisu tajnih dokumenata koji su postali dostupni javnosti.

"Moralne razlike" zanemarene zarad "višeg cilja"
 

Na vrhuncu Hladnog rata, počevši od 1950. godine, Edgar Huver iz FBI i Alen Dals iz CIA, agresivno su regrutovali bivše naciste i trenirali ih kako bi špijunirali komuniste i Sovjetski Savez. Huver i Dals su verovali da "moralne razlike sa nacistima nisu dovoljne kako bi zanemarili njihovu vrednost u borbi protiv Rusa".

CIA je zaposlila bivšeg pripadnika nemačkog SS koji je bio kriv za "manje ratne zločine", piše u američkim dokumentima. Dokumenti otrkivaju da je 1994. godine advokat CIA izvršio pritisak na tužioce koji su pokrenuli istragu protiv tada bivšeg špijuna zbog sumnje da je učestvovao u masakru nad hiljadama Jevreja u Litvaniji. Istraga je na kraju prekinuta.

Zvaničnici FBI su 1980. odbijali da "lovcima na naciste" pri američkom ministarstvu pravde otkriju informaciju o prošlosti svojih nemačkih špijuna. FBI je '80-ih godina znao za 16 bivših nacista koji su tada radili za CIA. Pojedini špijuni su za vreme Drugog svetskog rata bili na najvišim pozicijama Trećeg Rajha.

Oto fon Bolšving je bio oficir SS i mentor Adolfa Ajhmana, arhitekte "Finalnog rešenja“, dokumenta koji je sadržavao plan biološkog odstranjivanja Jevreja na tlu Evrope. CIA ga je posle rata zaposlila kako bi špijunirao u Evropi, a 1954. godine je dobio kuću u Njujorku gde se preselio sa svojom porodicom.

Kada su Izraelci uhapsili Ajhmana, vlasti SAD su zaštitile Bolšvinga koji je mirno živeo još 20 godina. Pošto je njegova prošlost otkrivena, Nemac se odrekao državljanstva SAD-a, ali je ubrzo posle toga umro.

Norman Goda, istoričar pri Uniferzitetu na Floridi koji je radio na deklasifikovanju dokumenata, tvrdi da je veza između CIA i nacista još veća, ali da mnogi dokumenti ostaju prekriveni velom tajne.

"Američki zvaničnici su direktno ili indirektno zaposlili veliki broj bivših nacista i njihovih istočkoevropskih saučesnika koji su svesno priznali da su učestvovali u ratnim zločinima", rekao je Goda i dodao da ni jedan od bivših nacista u redovima CIA danas nije živ.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.10.2014. 10:56
Otkrili ste vrucu vodu, svaka cast.
Ponedeljak 27.10.2014. 12:06
Totalitarni sistemi vladaju Evropom oduvek. Od 19 veka US-om gde dolaze potomci istih. Nakon Kromvel revolucije u Engleskoj vlast od papice biva prebacena na monarha, do francuske trgovacko-oligarhijske revolucije, kad se oni pitaju o svemu. U Rusiji manje industrijski razvijenoj, vlast uzimaju neobrazovani seljaci, uz cioniste koji vode igru. Isti ti ljudi stvaraju uvete za prvi i drugi svetski rat.Danas iste rodne linije, bankari, industrijalci cine osovinu cionista, uz jezuite kao duhovne vodje.Tajne sluzbe kontrolisu mafiju na lokalu i tako vode nazovi tzv demokratsko drustvo, pruzajuci roblju satisfakciju kroz lopovluk kombinacije i jeftine patike i igre tipa Lige sampiona, Farme.
Ponedeljak 27.10.2014. 12:05
kako vas nije sramota da zvalavog nazivate nacistom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online