Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.02.2016.
12:00
Vestionline A

Rusi odbacuju nazive na stranom jeziku

Donedavno su ulice Moskve i drugih velikih gradova u Rusiji bile pretrpane nazivima firmi na stranom jeziku. Sasvim obični restorani, kafei, hoteli i prodavnice nosili su nazive White Rabbit, Boston seafood&bar, Paris, Rendez-vouz, La Taverna... Međutim, restorani i prodavnice u Rusiji sve češće odbacuju svoje nazive na engleskom jeziku i umesto njih biraju ruske.

Reuters
Dosta je bilo pokondirenosti, vratimo ruske nazive...

Oni drugi, čiji naziv je bio razumljiv Rusima, trudili su se bar da ga pišu latinicom, ne bi li tako ostavili utisak zapadnog stila i sjaja. Ali, u poslednje vreme ta tendencija se menja. Sve više firmi sada prelazi na ćirilicu i na čisto ruske nazive.

U Sovjetskom Savezu su ljudi živeli "iza gvozdene zavese", tj. smatrali su da je na Zapadu sve prvoklasno i nedostižno, a samim tim i poželjno. Posle rušenja SSSR-a u Rusiji je zavladala "tržišna ekonomija", tj. postalo je neverovatno moderno da sve ima engleski, francuski ili bar italijanski naziv.

Čaj „Greenfield”, obuća «Chester», teksas odeća «Westland: American Spirit» ili popularna marka cipela «Carlo Pazolini” - sve to nema nikakve veze sa zapadnim kompanijama, ali kod potrošača se stvara utisak pripadnosti Zapadu.

Nije čizkejk, već piroga

Sada se situacija menja. Sve češće se odbacuju strani nazivi, a umesto njih se firmama i objektima daju ruska imena. Mnogi su konačno shvatili da naziv "London" nema nikakvo čarobno dejstvo. Osim toga, u poslednje vreme se sve više razmišlja o sopstvenom identitetu. Određenu ulogu je odigralo i naglo zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada.

Onaj ko je sebe ranije nazivao Moscow Cheesecake sada se zove "Masterskaя piroga". U modi su i nazivi iz doba Carske Rusije, na primer „Sыrovarnя”, „Teremok”, „LavkaLavka”.

Tvorci ruskih brendova pokušavaju da uliju potrošačima težnju za kupovinom ruske robe, ali i da istaknu prednost kvaliteta i svežine domaćih proizvoda u odnosu na ono što dolazi sa Zapada.

U pekari „Masterskaя piroga” kažu da uvozni „čizkejk“, koji moskovskim restoranima dostavljaju američke kompanije, može da stoji u zamrzivaču duže od godinu dana, a „Masterskaя piroga” insistira na sveže ispečenim proizvodima od prirodnih i svežih namirnica.

Sreda 03.02.2016. 15:17
Rusi su poceli da uce. Kad ce mo mi??? Da stvar bude gora kod nas se engleske rijeci i nazivi ne pisu korektno tako da neke pojmove i nazive firmi na engleskom ni englezi ne razumiju a kamoli Srbi. Dok sam isao u skoli ucili smo gramaticke pojmove i vremena na iskvarenom engleskom koje nam nastavnici sami , ne poznavajuci jezik engleski, nisu mogli dovoljno objasniti. Ostao sam zakinut za razumjevanje gramatike naseg jezika jer smo pojmove ucili na pamet bez stvarnog znanja. Pogledajte samo rijecnike , Srbsko -engleske, Pokazem profesorki , engleskog, francuskog i njemackog, kojoj je engleski mat//ernji , gramatiku engleskog u tim rijecnicima. Ona mi kaze da ne zna sta neki pojmovi ( na vrlom engleskom nasi prevodioca) znace. Na stranu to sto se i danas djeca uce pogresnom engleskom. Problem je sto se sve manje uce Srbskom. Engleski jezik je do zla boga siromasan sa rijecima i zapetljan sa pravilima i izrazima takoda sami englezi uce svoj jezik na pamet i stalno im treba "spelovati". Zamjeniti logicni i bogati jezik Srbski za nakazni i siromasni engleski je odraz ne postivanja samog sebe...................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online