Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.09.2015.
15:46
Srna A

"Vanzemaljci nam šalju kodirane poruke"

Najpoznatiji "zviždač" Edvard Snouden, kog SAD traže zbog objavljivanja tajne diplomatske korespondencije, tvrdi da vanzemaljci šalju poruke u šiframa, pa ih ne razlikujemo od pozadinske "svemirske buke".

Reuters
Tvrdi da je rešio "Fermijev paradoks"

Snouden navodi da je rešio takozvani "Fermijev paradoks", odnosno da je odgovorio na pitanje: S obzirom na to koliko je svemir veliki i koliko je star - kako to da ljudi još nisu primili nikakve signale? On tvrdi da je potreba za šifrovanjem informacija univerzalna na Zemlji, pa nema razloga da i vanzemaljci ne kodiraju svoje poruke.

- Kada gledate dobro šifrovanu informaciju, uopšte ne shvatate da je šifrovana. Informaciju je tada nemoguće razlikovati od pozadinske buke - navodi Snouden.

Prema njegovom objašnjenju, kada analiziramo sve što hvataju sateliti, ili sve što čujemo od naše civilizacije, ako vanzemaljci zaista postoje, sva njihova komunikacija je za nas - kodirana.

- Ono što čujemo, vanzemaljsku televiziju ili telefonski razgovor ili poruku svemirskog broda matičnoj planeti, šta god to bilo, ne možemo razlikovati od svemirske pozadinske radijacije - precizira Snouden.

Naučnici, pak, tvrde da "super napredne civilizacije" ne postoje u delu svemira koji je blizu Sunčevog sistema, pa nema opasnosti od invazija, ali ni mogućnosti za "bliske kontakte treće vrste".

Najnovija istraživanja pokazuju da nema ni traga od super naprednih svetova, koji se na skali razvijenosti svrstavaju u Tip 3.

Naučnici, istovremeno, navode da ljudska vrsta nije još dostigla ni Tip 1, već da će to uspeti da ostvari tek za stotinu do dve stotine godina, navode naučni portali.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.09.2015. 16:18
Posetilaca nema, a zasto? S obzirom na nezamislivu velicinu i ogromnu starost kosmosa mislim da je najverovatnije sledece obajasnjenje: najveci broj tehnoloskih civilizacija suvise kratko traje i izumire iz raznih razloga (ratovi, retrogadna bioloska i drustvena evolucija, prirodne katastrofe i sl.) pre nego sto uspeju da dosegnu zvezde, a onaj mali procenat kojem to podje za rukom i koji nastavi da napreduje i siri se galaksijom ubrzo prerasta u oblike koji su toliko napredni da za nas postaju nedokucivi. Mozda su svuda okolo ali jednostavno nismo svesni njihovog postojanja. Vidimo, ali ne razumemo to sto vidimo. Dok s druge strane oni na tom stepenu razvoja vise nemaju apsolutno nikakav motiv da uspostave komunikaciju i daju nam do znanja da nismo sami, a mozda to ne mogu cak i ako bi hteli - razlika u inteligenciji i tehnologiji bi bila toliko ogromna da bi predstavljala nepremostiv jaz, kao kad bi covek pokusao da razgovara sa kisnom glistom.
Utorak 22.09.2015. 20:52
Snouden,mani se tog zastrašivanja amerikanac,oni na svaki šušanj pod krevet
Utorak 22.09.2015. 19:32
Juče mi je poštovanai uvažena elita grada Beogrda posle uspešno organirovanog i provedenog nedeljnog bala s počasnim gostom Kirbijem, obrisala masu komentara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online