Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 02.11.2013.
20:07
Beta A

Nije Evropa naivna: Špijunira već 5 godina!

Obaveštajne službe Nemačke, Francuske, Španije i Švedske uspostavile su sistem masovnog prisluškivanja telefonskih komunikacija i interneta u "uskoj saradnji" s britanskom agencijom GCHQ, piše londonski Gardijan. Taj sistem je star pet godina, navodi list, pozivajući se na dokumente bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne službe (NSA) Edvarda Snoudena, koji se trenutno nalazi u Rusiji.

Obaveštajne službe Nemačke, Francuske, Španije i Švedske uspostavile su sistem masovnog prisluškivanja telefonskih komunikacija i interneta: Sistem star pet godina
 

To otkriće dolazi usred polemike Evrope i Azije sa SAD o kolektivnom prisluškivanju Vašsingtona, što je otkrio Snouden, kazavši da je imao usku saradnju s GCHQ dok je radio u NSA.

U izveštaju GCHQ o evropskim partnerima iz 2008. godine, Gardijan piše da je britanska agencija saopštila da je "oduševljena tehničkim kapacitetima" nemačke službe bezbednosti (BND). BND ima "ogroman tehnološki potencijal i dobar pristup srcu interneta - već nadgleda kablove sa optičkim vlaknom od 40 do 100 gigabajta u sekundi, navodi se u izveštaju GCHQ nedavno dostavljenom Gardijanu.

GCHQ je 2012. godine mogao samo da nagleda kablove od 10 gigabajta, dodaje list. Gardijan piše da je GCHQ "igrao vodeću ulogu kao savetnik evropskim kolegama o načinu kako da se zaobiđu zakoni i ograniči moć nadgledanja obaveštajnih agencija".

Keri: Ok, možda smo malo preterali sa prisluškivanjem

"Pomažemo BND da izbori reformu veoma restriktivnog zakona o prisluškivanju informacija u Nemačkoj", piše list, pozivajući se na izveštaj GCHQ.

U slučaju Francuske, njena agencija (DGSE) ima prednost zbog veza s jednim udruženjem za telekomunikaciju koja nije navedena u Snoudenovom dokumentu, piše Gardijan i dodaje da GCHQ želi da izvuče korist od te veze za svoje operacije i da obe agencije imaju zajedničke akcije na internetu.

Španija i njena agencija CNI su prisluškivale od 2008. godine razgovore na internetu preko jedne britanske agencije, navodi list.


GCHQ čestitala je 2008. godine Švedskoj što je usvojila zakon koji dozvoljava prikupljanje informacije na internetu i telefonima preko kablova sa optičkim vlaknom.

Otkrića Edvarda Snoudena u junu ove godine su izazvala veliku polemiku o SAD i celom svetu kako se krše prava na privatnost.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 20:10
Шта је ту чудно???
Subota 02.11.2013. 23:50
Mogu samo da nam punu u auspuh! Ja kad osjetim da čujem svoj glas kad s nekim razgovaram namjerno krenem da pljujem, od državnog sistema do Rokfelera, okultista i planera! Oni se boje običnog svijeta u narodu širom planete! Da ne strahuju ne bi prisluškivali "bijednike" iz "običnog svijeta smrtnika". ;) Zapamtite bando s vrha piramide moći, nikad ne znate ko vam glavu može razbiti i to onako iz mase dok su telohranitelji okolo. Svi imamo ruke, i svi možemo dobaciti po nešto. Polako, polako, doći će vam ljudski rod FOTELJE, pa i glave na kraju. Ima vremena. ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online