Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.08.2015.
22:48
D. Lj. Joksić - Vesti A

Stopom obišao 42 zemlje

Bivši gradonačelnik Kanala na Soči, male opštine u Sloveniji na samoj granici sa Italijom, Miran Ipovac (59) ima neobičan hobi. Za 31 godinu autostopom je prevalio 345.000 kilometara, dovoljno da osam puta opkruži Zemaljsku kuglu, obišao je 42 zemlje, a vozio se sa čak 7.000 šofera.

Lična arhiva
Krstari drumovima Evrope: Miran Ipavec

Njegov lični rekord je: za samo 10 dana je posetio 31 državu i proputovao 7.450 kilometara, zamenivši pri tom 88 vozila.

- Mislim da taj podvig još dugo nikome neće uspeti - rekao je Ipovac u razgovoru sa jednom novinarkom iz Skoplja koja ga je posetila u njegovom Muzeju autostopa u Ljubljani.

Ipovac kaže da su prema autostoperima najljubazniji vozači iz Poljske i Rumunije, koji rado primaju nepoznate putnike u svoja vozila, ne samo u njihovim zemljama već i u drugim državama kroz koje putuju.

Prema njegovom dugogodišnjem iskustvu najteže je stopirati u Švedskoj i Crnoj Gori, a tamo dobiti vožnju džabe je pravo čudo, jer se vozači skoro uopšte i ne zaustavljaju.

- U Crnoj Gori mi je za manje od 200 kilometara bilo potrebno neverovatnih 25 sati - priznao je Ipovac.

Prvi put se, sa nepunih 25 godina, autostopom vozio na koncert grupe Kvin u Milano, a to iskustvo kasnije se razvilo u naviku i svojevrstan hobi, koga se ne može odreći niti sada, iako je napunio 59 godina.

Prilozi

Ulaz u muzej se ne naplaćuje, već svaki posetilac, ako želi može da ostavi dobrovoljni prilog. Ove godine, u martu, prvi put je stopirao u Makedoniji. Kaže da tamošnji građani još nisu dovoljno otvoreni da sa ulice pokupe čoveka koji stopira, a takvi su, dodaje, ljudi i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, Ukrajine, Češke...
On se do sada vozio sa 7.000 vozača i ne može da izdvoji nijednog šofera posebno, iako ih je bilo raznih - dobrih, tihih, sumnjičavih, ljutitih.

O svojim dobrim i lošim iskustvima stečenim na drumovima Evrope, Ipovac rado priča posetiocima njegovog, možda jedinog u svetu autostoperskog muzeja smeštenog u malenom lokalu na Trubarevoj cesti u Ljubljani. U njemu su izloženi predmeti koje je sakupljao na brojnim putovanjima.
Na stalažama, u vitrinama, po celom lokalu nalaze se obeležja zemalja koje je posetio. To su obični, ali njemu dragi predmeti: kašičice za sladoled, podmetači za pivo, kačketi, prazne konzerve raznih napitaka, šalevi, simboli zemalja, putokazi....

Napisao knjigu

- Jedan vozač, biznismen iz Grčke koji radi u Nemačkoj, išao je iz Salcburga do Venecije, što je meni odgovaralo pošto živim u mestu na granici sa Italijom. Prvo što je uradio kada sam ušao u njegov auto, izvadio je pištolj i stavio ga za pojas. Ništa nije rekao, a ja sam pomislio - šta bi bilo da sam ja izvadio kalašnjikov, a potom on bazuku i da se tako takmičimo ko ima veći i bolji arsenal oružja - šali se Ipovac.
Sva svoja iskustva, brojne zgode i nezgode on je zapisao u knjizi koja je izašla prošle godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.08.2015. 23:04
Pa ovakvih nezaposlenih dzabalebarosa je pun svet ali im nije vazno da budu u centru paznje. Kome bre vi ovde dizete cenu !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online