Sreda 19.08.2015.
22:48
D. Lj. Joksić - Vesti

Stopom obišao 42 zemlje

Lična arhiva
Krstari drumovima Evrope: Miran Ipavec

Njegov lični rekord je: za samo 10 dana je posetio 31 državu i proputovao 7.450 kilometara, zamenivši pri tom 88 vozila.

- Mislim da taj podvig još dugo nikome neće uspeti - rekao je Ipovac u razgovoru sa jednom novinarkom iz Skoplja koja ga je posetila u njegovom Muzeju autostopa u Ljubljani.

Ipovac kaže da su prema autostoperima najljubazniji vozači iz Poljske i Rumunije, koji rado primaju nepoznate putnike u svoja vozila, ne samo u njihovim zemljama već i u drugim državama kroz koje putuju.

Prema njegovom dugogodišnjem iskustvu najteže je stopirati u Švedskoj i Crnoj Gori, a tamo dobiti vožnju džabe je pravo čudo, jer se vozači skoro uopšte i ne zaustavljaju.

- U Crnoj Gori mi je za manje od 200 kilometara bilo potrebno neverovatnih 25 sati - priznao je Ipovac.

Prvi put se, sa nepunih 25 godina, autostopom vozio na koncert grupe Kvin u Milano, a to iskustvo kasnije se razvilo u naviku i svojevrstan hobi, koga se ne može odreći niti sada, iako je napunio 59 godina.

Prilozi

Ulaz u muzej se ne naplaćuje, već svaki posetilac, ako želi može da ostavi dobrovoljni prilog. Ove godine, u martu, prvi put je stopirao u Makedoniji. Kaže da tamošnji građani još nisu dovoljno otvoreni da sa ulice pokupe čoveka koji stopira, a takvi su, dodaje, ljudi i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, Ukrajine, Češke...
On se do sada vozio sa 7.000 vozača i ne može da izdvoji nijednog šofera posebno, iako ih je bilo raznih - dobrih, tihih, sumnjičavih, ljutitih.

O svojim dobrim i lošim iskustvima stečenim na drumovima Evrope, Ipovac rado priča posetiocima njegovog, možda jedinog u svetu autostoperskog muzeja smeštenog u malenom lokalu na Trubarevoj cesti u Ljubljani. U njemu su izloženi predmeti koje je sakupljao na brojnim putovanjima.
Na stalažama, u vitrinama, po celom lokalu nalaze se obeležja zemalja koje je posetio. To su obični, ali njemu dragi predmeti: kašičice za sladoled, podmetači za pivo, kačketi, prazne konzerve raznih napitaka, šalevi, simboli zemalja, putokazi....

Napisao knjigu

- Jedan vozač, biznismen iz Grčke koji radi u Nemačkoj, išao je iz Salcburga do Venecije, što je meni odgovaralo pošto živim u mestu na granici sa Italijom. Prvo što je uradio kada sam ušao u njegov auto, izvadio je pištolj i stavio ga za pojas. Ništa nije rekao, a ja sam pomislio - šta bi bilo da sam ja izvadio kalašnjikov, a potom on bazuku i da se tako takmičimo ko ima veći i bolji arsenal oružja - šali se Ipovac.
Sva svoja iskustva, brojne zgode i nezgode on je zapisao u knjizi koja je izašla prošle godine.

2024 © - Vesti online