Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 20.07.2015.
19:33
Tanjug A

Rus daje 100 miliona dolara da bi se našli vanzemaljci

Pitanje da li smo sami u svemiru je vekovima zaokupljalo ljudski um. To je slučaj i sa ruskim milijarderom Jurijem Milnerom koji je najavio da će uložiti 100 miliona dolara na projekat čiji je cilj otkrivanje vanzemaljaca.

mashable.com
Da li smo sami ili u svemiru imajoš negde života?

Koristeći najveće radio teleskope u svetu, tim naučnika, među kojima i proslavljeni britanski frizičar i kosmolog Stiven Hoking, nadgledaće inicijativu "Breakthrough Listen", 10-godišnju potragu za radio-signalima koji bi mogli da ukažu na postojanje inteligentnog života u dubokom svemiru.

- To je najinteresantnije tehnološko pitanje našeg doba - rekao je Milner u nedavnom intervjuu, navodeći da je počeo da se zanima za vanzemaljski život nakon što je, kao 10-godišnji dečak u Moskvi, pročitao knjigu astrofizičara Karla Segana "Inteligentan život u univerzumu".

Milner veruje da druge civilizacije mogu da nas nauče kako da se nosimo sa izazovima kao što je preusmeravanje prirodnih resursa.

- Ako smo zaista sami, moramo pažljivo da čuvamo ono što imamo. Jer bi to značilo da univerzum nema bekap - istakao je ruski investitor čije se bogatstvo, rezultat smelih ulaganja u projekte kao što je Fejsbuk, procenjuje na  3,4 milijarde dolara.

- Površina svemira obuhvacena potragom biće deset puta veća od one koja je istražena do sada, a prikupljeni podaci skeniraće se sto puta brže. Detaljno ćemo ispitati milion zvezda najbližih Zemlji - najavio je on.

Za deset godina, predviđa Milner, naučnici će moći da tragaju za radio transmisijama u Mlečnom putu i 100 najbližih galaksija.

Najviše novca, u okviru projekta, biće izdvojeno za iznajmljivanje radio-teleskopa na dva meseca godišnje. Naučnici će na raspolaganju tako dobiti na duže vreme (dosad su to mogli samo na par dana) moćne optičke uređaje poput američkog "Grin benk" teleskopa i australijskog "Parks" teleskopa.

Glavni cilj Milnerove inicijative je da se utvrdi da li su signali delo inteligentnog života ili rezultat prirodnih fenomena.

- Oni nam neće ništa reći o civilizaciji, ali će nam ukazati da neka civilizacija postoji tamo negde - objasnio je Frenk Drejk koji je zajedno sa Seganom poslao prvu poruku u svemir 1972.  

Ipak, bilo koji signal koji bi naučnici uspeli da detektuju najverovatnije bi bio poslat godinama, možda čak i vekovima ili milenijumima ranije. Radio signali putuju četiri godine između Zemlje i najbliže zvezde van našeg sunčevog sistema.

- Inteligentni smo, živi, moramo da saznamo - izjavio je Hoking, koji će u okviru projekta imati savetodavnu ulogu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.07.2015. 20:04
Pusti bre vanzemaljce??? te pare daj najboljem naucniku koji ce naci LEK i iskoreniti bolesti kao sto su RAK-SIDU ITD videces brzo REZULTATE ..
Utorak 21.07.2015. 05:37
setacu...nemo biti tako naivan..
Utorak 21.07.2015. 05:44
rus daje...moz misliti...a u Americi vec 20 godina...ko dokaze vanzemaljsko...milion dolara...znaci...klasicno zaglupljivanje naroda...nebitnim pricama..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online