Ponedeljak 20.07.2015.
19:33
Tanjug

Rus daje 100 miliona dolara da bi se našli vanzemaljci

mashable.com
Da li smo sami ili u svemiru imajoš negde života?

Koristeći najveće radio teleskope u svetu, tim naučnika, među kojima i proslavljeni britanski frizičar i kosmolog Stiven Hoking, nadgledaće inicijativu "Breakthrough Listen", 10-godišnju potragu za radio-signalima koji bi mogli da ukažu na postojanje inteligentnog života u dubokom svemiru.

- To je najinteresantnije tehnološko pitanje našeg doba - rekao je Milner u nedavnom intervjuu, navodeći da je počeo da se zanima za vanzemaljski život nakon što je, kao 10-godišnji dečak u Moskvi, pročitao knjigu astrofizičara Karla Segana "Inteligentan život u univerzumu".

Milner veruje da druge civilizacije mogu da nas nauče kako da se nosimo sa izazovima kao što je preusmeravanje prirodnih resursa.

- Ako smo zaista sami, moramo pažljivo da čuvamo ono što imamo. Jer bi to značilo da univerzum nema bekap - istakao je ruski investitor čije se bogatstvo, rezultat smelih ulaganja u projekte kao što je Fejsbuk, procenjuje na  3,4 milijarde dolara.

- Površina svemira obuhvacena potragom biće deset puta veća od one koja je istražena do sada, a prikupljeni podaci skeniraće se sto puta brže. Detaljno ćemo ispitati milion zvezda najbližih Zemlji - najavio je on.

Za deset godina, predviđa Milner, naučnici će moći da tragaju za radio transmisijama u Mlečnom putu i 100 najbližih galaksija.

Najviše novca, u okviru projekta, biće izdvojeno za iznajmljivanje radio-teleskopa na dva meseca godišnje. Naučnici će na raspolaganju tako dobiti na duže vreme (dosad su to mogli samo na par dana) moćne optičke uređaje poput američkog "Grin benk" teleskopa i australijskog "Parks" teleskopa.

Glavni cilj Milnerove inicijative je da se utvrdi da li su signali delo inteligentnog života ili rezultat prirodnih fenomena.

- Oni nam neće ništa reći o civilizaciji, ali će nam ukazati da neka civilizacija postoji tamo negde - objasnio je Frenk Drejk koji je zajedno sa Seganom poslao prvu poruku u svemir 1972.  

Ipak, bilo koji signal koji bi naučnici uspeli da detektuju najverovatnije bi bio poslat godinama, možda čak i vekovima ili milenijumima ranije. Radio signali putuju četiri godine između Zemlje i najbliže zvezde van našeg sunčevog sistema.

- Inteligentni smo, živi, moramo da saznamo - izjavio je Hoking, koji će u okviru projekta imati savetodavnu ulogu.

2019 © - Vesti online