Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.07.2015.
23:33
blic.rs A

Nikola Tesla - genije čudnih navika

Iako se o Nikoli Tesli zna mnogo, budući da je bio jedan od najvećih naučnika čovečanstva, neke činjenice su nepoznate čak i njegovim najvećim poštovaocima. Tesla je imao mnogo čudnih navika - između ostalog, voleo je belu golubicu na poseban način, grozio se perli i za ručak je koristio tačno 18 salveta. Na današnji dan on bi proslavio 159. rođendan, pa vam povodom toga otkrivamo neke bizarne činjenice o njemu.

wikipedia.org
Recimo, prezirao je pertle: Tesla

Ljubav prema golubici

Tesla je mnogo voleo golubove, a osim što ih je hranio u parku, donosio ih je i u svoju sobu. Ipak, posebnu vrstu ljubavi gajio je prema jednoj golubici.

- Voleo sam tu golubicu. Da, voleo sam je kao što čovek voli ženu, i ona je mene volela. Kada je bila bolesna, znao sam, i razumeo sam; došla bi u moju sobu i tu ostajala danima. Lečio bih je dok ne bi ozdravila. Bila je radost mog života. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo mi nije bilo važno. Dokle god sam je imao, bila je to svrha mog života - piše u knjizi "Tesla, čovek van vremena".

Insomnija i opsesivno-kompulzivni pormećaj

Tesla je tvrdio da su mu potrebna samo dva sata sna dnevno i da samo povremeno odrema popodne. On se grozio okruglih objekata i nije mogao da dodiruje kosu. Bio je opsednut brojem 3 i imao je naviku da polira sve u trpezariji neposredno pre ručka, tokom koga je koristio tačno 18 salveta.

Perle su ga izluđivale

Tesla nije mogao da podnese ni da vidi perle, a kamoli da ih dotakne. Čak je odbijao i da priča sa ženama koje su ih nosile. Niko nije znao zbog čega se toliko užasava ovog nakita. On je imao veoma izražen osećaj za stil i estetiku i voleo je da sve bude kao pod konac. Svaka njegova fotografija morala je pažljivo da se uradi kako bi uhvatila njegovu "dobru stranu".

Plašio se bacila

Tesla se mnogo plašio bacila i prao je ruke sveki čas, kadgod mu se za to pružila prilika. Pretpostavlja se da koren za takvo ponašanje leži u tome što je kao tinejdžer preležao koleru, koja je zamalo bila fatalna po njega.

"Zrak smrti"

Tesla je Tvrdio da je izumeo "zrak smrti" koji može da uništi čak 100. neprijateljskih aviona na daljini od 320 kilometara. Njegove beleške o ovom projektu nika dnisu bile dostupne javnosti.

"Vegetarijanstvo predstavlja odvikavanje od varvarskih navika"

Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdanog načina ishrane.

- Namera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se… ispravna, ali tako se mnoštvo može prehraniti samo na "kratki dah". Svakako je važnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna tačka za odricanje od varvarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i telesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, isplativije su od mesa i bolje za duševno i telesno zdravlje - rekao je on još 1900. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online