Petak 10.07.2015.
23:33
blic.rs

Nikola Tesla - genije čudnih navika

wikipedia.org
Recimo, prezirao je pertle: Tesla

Ljubav prema golubici

Tesla je mnogo voleo golubove, a osim što ih je hranio u parku, donosio ih je i u svoju sobu. Ipak, posebnu vrstu ljubavi gajio je prema jednoj golubici.

- Voleo sam tu golubicu. Da, voleo sam je kao što čovek voli ženu, i ona je mene volela. Kada je bila bolesna, znao sam, i razumeo sam; došla bi u moju sobu i tu ostajala danima. Lečio bih je dok ne bi ozdravila. Bila je radost mog života. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo mi nije bilo važno. Dokle god sam je imao, bila je to svrha mog života - piše u knjizi "Tesla, čovek van vremena".

Insomnija i opsesivno-kompulzivni pormećaj

Tesla je tvrdio da su mu potrebna samo dva sata sna dnevno i da samo povremeno odrema popodne. On se grozio okruglih objekata i nije mogao da dodiruje kosu. Bio je opsednut brojem 3 i imao je naviku da polira sve u trpezariji neposredno pre ručka, tokom koga je koristio tačno 18 salveta.

Perle su ga izluđivale

Tesla nije mogao da podnese ni da vidi perle, a kamoli da ih dotakne. Čak je odbijao i da priča sa ženama koje su ih nosile. Niko nije znao zbog čega se toliko užasava ovog nakita. On je imao veoma izražen osećaj za stil i estetiku i voleo je da sve bude kao pod konac. Svaka njegova fotografija morala je pažljivo da se uradi kako bi uhvatila njegovu "dobru stranu".

Plašio se bacila

Tesla se mnogo plašio bacila i prao je ruke sveki čas, kadgod mu se za to pružila prilika. Pretpostavlja se da koren za takvo ponašanje leži u tome što je kao tinejdžer preležao koleru, koja je zamalo bila fatalna po njega.

"Zrak smrti"

Tesla je Tvrdio da je izumeo "zrak smrti" koji može da uništi čak 100. neprijateljskih aviona na daljini od 320 kilometara. Njegove beleške o ovom projektu nika dnisu bile dostupne javnosti.

"Vegetarijanstvo predstavlja odvikavanje od varvarskih navika"

Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdanog načina ishrane.

- Namera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se… ispravna, ali tako se mnoštvo može prehraniti samo na "kratki dah". Svakako je važnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna tačka za odricanje od varvarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i telesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, isplativije su od mesa i bolje za duševno i telesno zdravlje - rekao je on još 1900. godine.

2019 © - Vesti online