Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.06.2015.
09:15
Tanjug A

"Američki političari mogu mnogo da nauče od Vučića"

Moderni političari, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, a na koje pažnju treba da usmeri i Amerika, jesu lideri koji razumeju da se poštenjem i požrtvovanosću može zaslužiti podrška javnosti, ocenio je Geri Šapiro, direktor američke CEA (Consumer Electronics Association).

wikimedia.org/Vera de Kok
Slatko nahvali Vučića...kao da mu je Vulin glavni savetnik: Geri Šapiro

U autorskom članku za "Hafington post" Šapiro podseća da je Srbija zemlja sa 7,2 miliona stanovnika, pogođena ratovima, uništene privrede i rastuće nezaposlenosti, koju je pre samo godinu dana Svetska banka svrstala na 91. mesto na listi "Duing biznis".

- To je stanje stvari koje je nasledio političar generacije X koji je postao najnoviji premijer Srbije. Za manje od 14 meseci on je napravio teške izbore, smanjio rekordan deficit u visini od sedam odsto BDP do praga rentabilnosti i ostvario ekonomski rast - navodi Šapiro.

Uz podsećanje da je 45-godišnji Vučić preuzeo dužnost aprila prošle godine i da su zemlju, ubrzo zatim pogodile poplave, Šapiro navodi da je Vučić brzo sa parlamentom radio na tome da se uvedu ekonomske reforme, uključujući smanjenje penzija i plata zaposlenih u državnoj upravi i povećanje poreza.

Vučić je insistirao na zakonima koji omogućavaju fleksibilno radno okruženje i usredsredio se na privlačenje stranih investicija.

- Njegovi potezi su se ubrzo isplatili, a rezultati su bili zvezdani. Predviđanje je da će BDP zemlje sledeće godine rasti uprkos početnim predviđanjima da će privreda biti u opadanju. A Vučić je deficit Srbije skresao gotovo na nulu - navodi se u tekstu.

Šapiro dodaje da Srbija trenutno pregovara o članstvu u EU, a da se Vučić početkom juna u Vašingtonu sastao sa savetnicom američkog predsednika za nacionlanu bezbednost Suzan Rajs, koja je, prema Vučićevim rečima, pružila uveravanja da SAD podržavaju pristupanje njegove zemlje Uniji.

Dok je bio u Vašingtonu, Vučić je takođe posetio i Majkrosoft gde je razgovarao o načinima da se unapredi rad javnih i vladinih službi za potrebe građana i poslovanje uvođenjem novih informativno-tehnoloških koncepata i rešenja, navodi se u tekstu.

Šapiro piše da je sreo Vučića tokom njegovog boravka u Vašingtonu, i da ga je tom prilikom pitao kako je uspeo da postigne tako puno za tako kratak vremenski period.

- On je odgovorio da Srbi znaju da stvari moraju da se promene: da ako se stvari budu radile na isti način kao pre to neće stvoriti nova radna mesta, smanjiti deficit niti ubrzati razvoj privrede - navodi Šapiro. Dakle, on se opredelio da nakon pobede na izborima brzo deluje, na bazi ideja koje je prezentovao tokom kampanje. Vučić je rekao i da ne razmišlja o reizboru, što je potpuno nova ideja za američke političare zarobljene u beskrajnom ciklusu finansiranja kampanja - navodi Šapiro.

"Odnosi se prema državnoj kasi kao da je njegova" ( :D )

Tanjug/Vlada Srbije
Ostavio sjajan utisak na (pojedine) Amere: Aleksandar Vučić

Vučić je takođe, dodaje autor, uspeo da se odupre zahtevima + određenih interesnih grupa da se za nih načini izuzetak u Vučićevom ekonomskom planu. Oni su napustili njegovu kancelariju iznenađeni jer se Vučić odnosio prema državnoj kasi pažljivo, "kao da je njegova", a ne kao da je reč jednostavno o novcu poreskih obveznika.

Prema rečima Šapira, to je upravo suprotan način od onog na koji se ponašaju američki političari. Oni nemaju problem s tim da bez uzdržavanja troše novac poreskih obveznika, namećući tako obaveze budućim generacijama, kaže Šapiro.

- Ili odbijaju da priznaju probleme a praktično svaka interesna grupa koja se sastaje sa političarem tražeći nešto za sebe odlazi sa sastanka u uverenju da je političar rekao 'da' - navodi on.

Prema njegovim rečima, Americi su očajnički potrebni pravi lideri koji mogu da kažu "ne" zbog opšteg dobra i koji mogu da pokažu pravo liderstvo, ističe Šapiro. Uspeh Amerike nije božanska sudbina -on je nastao kao retka mešavina poštenja, marljivog rada i inovativnog rešavanja problema od strane naših osnivača, kaže autor.

- Pošto izgleda ne možemo da nađemo još Aleksandra Hamiltona (jedan od utemeljivača SAD i saradnik Džordža Vašingtona)  u Americi treba da  usmerimo pažnju na moderne političarima, kao što je Aleksandar Vučić - lideri koji razumeju da se poštenjem i požrtvovanošću može zadobiti podrška javnosti - zaključio je Šapiro.

Šapiro je predsednik i izvršni direktor CEA, asocijacije koja zastupa više od 2.000 kompanija, a istovremeno je i autor nekih od najprodavanijih knjiga po Njujork tajmsu - kao na primer " Ninja Innovation: The Ten Killer Strategies of the World's Most Sučešful Businešes" i  "The Comeback: How Innovation Will Restore the American Dream".

POVEZANE VESTI

Petak 26.06.2015. 11:07
dobro ste ga naguuzili,red je da ga i pohvalite
Petak 26.06.2015. 15:19
да учу од њега а он учео од њи. па куј је ученик на вашингтон него вучић. њега сам лично школово ја слободан наивећи агент ЦИЈЕ из њуорка лично
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online