Petak 26.06.2015.
09:15
Tanjug

"Američki političari mogu mnogo da nauče od Vučića"

wikimedia.org/Vera de Kok
Slatko nahvali Vučića...kao da mu je Vulin glavni savetnik: Geri Šapiro

U autorskom članku za "Hafington post" Šapiro podseća da je Srbija zemlja sa 7,2 miliona stanovnika, pogođena ratovima, uništene privrede i rastuće nezaposlenosti, koju je pre samo godinu dana Svetska banka svrstala na 91. mesto na listi "Duing biznis".

- To je stanje stvari koje je nasledio političar generacije X koji je postao najnoviji premijer Srbije. Za manje od 14 meseci on je napravio teške izbore, smanjio rekordan deficit u visini od sedam odsto BDP do praga rentabilnosti i ostvario ekonomski rast - navodi Šapiro.

Uz podsećanje da je 45-godišnji Vučić preuzeo dužnost aprila prošle godine i da su zemlju, ubrzo zatim pogodile poplave, Šapiro navodi da je Vučić brzo sa parlamentom radio na tome da se uvedu ekonomske reforme, uključujući smanjenje penzija i plata zaposlenih u državnoj upravi i povećanje poreza.

Vučić je insistirao na zakonima koji omogućavaju fleksibilno radno okruženje i usredsredio se na privlačenje stranih investicija.

- Njegovi potezi su se ubrzo isplatili, a rezultati su bili zvezdani. Predviđanje je da će BDP zemlje sledeće godine rasti uprkos početnim predviđanjima da će privreda biti u opadanju. A Vučić je deficit Srbije skresao gotovo na nulu - navodi se u tekstu.

Šapiro dodaje da Srbija trenutno pregovara o članstvu u EU, a da se Vučić početkom juna u Vašingtonu sastao sa savetnicom američkog predsednika za nacionlanu bezbednost Suzan Rajs, koja je, prema Vučićevim rečima, pružila uveravanja da SAD podržavaju pristupanje njegove zemlje Uniji.

Dok je bio u Vašingtonu, Vučić je takođe posetio i Majkrosoft gde je razgovarao o načinima da se unapredi rad javnih i vladinih službi za potrebe građana i poslovanje uvođenjem novih informativno-tehnoloških koncepata i rešenja, navodi se u tekstu.

Šapiro piše da je sreo Vučića tokom njegovog boravka u Vašingtonu, i da ga je tom prilikom pitao kako je uspeo da postigne tako puno za tako kratak vremenski period.

- On je odgovorio da Srbi znaju da stvari moraju da se promene: da ako se stvari budu radile na isti način kao pre to neće stvoriti nova radna mesta, smanjiti deficit niti ubrzati razvoj privrede - navodi Šapiro. Dakle, on se opredelio da nakon pobede na izborima brzo deluje, na bazi ideja koje je prezentovao tokom kampanje. Vučić je rekao i da ne razmišlja o reizboru, što je potpuno nova ideja za američke političare zarobljene u beskrajnom ciklusu finansiranja kampanja - navodi Šapiro.

"Odnosi se prema državnoj kasi kao da je njegova" ( :D )

Tanjug/Vlada Srbije
Ostavio sjajan utisak na (pojedine) Amere: Aleksandar Vučić

Vučić je takođe, dodaje autor, uspeo da se odupre zahtevima + određenih interesnih grupa da se za nih načini izuzetak u Vučićevom ekonomskom planu. Oni su napustili njegovu kancelariju iznenađeni jer se Vučić odnosio prema državnoj kasi pažljivo, "kao da je njegova", a ne kao da je reč jednostavno o novcu poreskih obveznika.

Prema rečima Šapira, to je upravo suprotan način od onog na koji se ponašaju američki političari. Oni nemaju problem s tim da bez uzdržavanja troše novac poreskih obveznika, namećući tako obaveze budućim generacijama, kaže Šapiro.

- Ili odbijaju da priznaju probleme a praktično svaka interesna grupa koja se sastaje sa političarem tražeći nešto za sebe odlazi sa sastanka u uverenju da je političar rekao 'da' - navodi on.

Prema njegovim rečima, Americi su očajnički potrebni pravi lideri koji mogu da kažu "ne" zbog opšteg dobra i koji mogu da pokažu pravo liderstvo, ističe Šapiro. Uspeh Amerike nije božanska sudbina -on je nastao kao retka mešavina poštenja, marljivog rada i inovativnog rešavanja problema od strane naših osnivača, kaže autor.

- Pošto izgleda ne možemo da nađemo još Aleksandra Hamiltona (jedan od utemeljivača SAD i saradnik Džordža Vašingtona)  u Americi treba da  usmerimo pažnju na moderne političarima, kao što je Aleksandar Vučić - lideri koji razumeju da se poštenjem i požrtvovanošću može zadobiti podrška javnosti - zaključio je Šapiro.

Šapiro je predsednik i izvršni direktor CEA, asocijacije koja zastupa više od 2.000 kompanija, a istovremeno je i autor nekih od najprodavanijih knjiga po Njujork tajmsu - kao na primer " Ninja Innovation: The Ten Killer Strategies of the World's Most Sučešful Businešes" i  "The Comeback: How Innovation Will Restore the American Dream".

2024 © - Vesti online