Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.04.2015.
16:12
Srna A

Naučnici tvrde: Bogatija deca imaju razvijeniji mozak

Deca iz bogatijih porodica imaju razvijeniji mozak od siromašnih vršnjaka, tvrde naučnici.

Reuters/L.N.
Siromašnija deca u strartu osujećena, tvrdi naučnik

Profesor Džon Gabrieli vodi tim koji koristi "MRI" aparate (magnetna rezonanca) kako bi proučavao mozak 23 učenika čiji je porodični prihod mali i 35 učenika koji su odrasli u imućnijim uslovima. Svi su oni bili u životnoj dobi od 12 i 13 godina. Tokom ispitivanja, deci su dali sveobuhvatni Masačusets sistem procene.

Mališani čiji roditelji imaju manji novčani prihod pokazali su se lošijim od proseka sa samo 57 odsto postignutih veština, za razliku od bogatijih učenika koji su postigli 91 odsto. Gabrieli navodi da bogatiji učenici imaju deblje temporalne i zatiljne režnjeve koji su odgovorni za vid i arhiviranje znanja.

Ispitivanja mozga kod studenata iz različitih okruženja omogućila su uvid i u shvatanje detinjstva. Važni delovi mozga više su razveniji kod dece koja su odrasla u udobnoj sredini. Poboljšani delovi mozga jesu oni koji su najpotrebniji za rešavanje testova.

- Postoji cena zbog odrastanja u okolini koja vas ne podržava. Mi to možemo videti ne samo na rezultatima testova i obrazovnim postignućima, nego i u njihovim mozgovima - tvrdi Džon Gabrieli.

Naučna studija pokazuje da početna razlika nastaje u zavisnosti od količine  novčanog prihoda roditelja u prve tri godine detetovog života.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.04.2015. 16:51
Oovaj svijet samo prosiruje spisak bolesti od koih boluje. Mogao bih se sloziti da je dio mozga za skladistenje informacija kod djece koja nisu imala traumeveci iz prostog razloga sto ne moraju da potiskuju negativna iskustva. Taksisti imaju razvijeniji dio mozga koi covjek koristi za orjentaciju. Sve to nema apsolutno nikakve veze sa bogastvom. Inteligencija a pogotovo pamet neide pod ruku sa bogastvom. To sto naj siromasniji nemaju razvijen skladisni prostor je uslovljeno mozda sa kolicinom informacija koje su dobili u prvim godinama zivota ali neznaci da oni koi skladiste vece kolicine informacija imaju i vecu sposobnost da ih smisleno obrade. To je kao da usporedite kompijuter sa vecom i manjom radnom memorijom. Svakako da komp. sa vecom memorijom ima bolje predispozicije za rijesavanje nekog problema ali sta kad onaj sa manje memorije ima tri puta jaci procesor?" Bogati" kompijuter se zagusi i sludi sa svim tim informacijama jer ih procesor nestize obraditi a "siromasni" vrlo lako donese ispravno rijesenje i nece se pregrijati. Ta studija je uperena u djavolje svrhe a nikako u naucne.
Četvrtak 23.04.2015. 21:19
Čista faššistoidno nakazna izjava.Mozak bogatih se rastura drogom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online