Četvrtak 23.04.2015.
16:12
Srna

Naučnici tvrde: Bogatija deca imaju razvijeniji mozak

Reuters/L.N.
Siromašnija deca u strartu osujećena, tvrdi naučnik

Profesor Džon Gabrieli vodi tim koji koristi "MRI" aparate (magnetna rezonanca) kako bi proučavao mozak 23 učenika čiji je porodični prihod mali i 35 učenika koji su odrasli u imućnijim uslovima. Svi su oni bili u životnoj dobi od 12 i 13 godina. Tokom ispitivanja, deci su dali sveobuhvatni Masačusets sistem procene.

Mališani čiji roditelji imaju manji novčani prihod pokazali su se lošijim od proseka sa samo 57 odsto postignutih veština, za razliku od bogatijih učenika koji su postigli 91 odsto. Gabrieli navodi da bogatiji učenici imaju deblje temporalne i zatiljne režnjeve koji su odgovorni za vid i arhiviranje znanja.

Ispitivanja mozga kod studenata iz različitih okruženja omogućila su uvid i u shvatanje detinjstva. Važni delovi mozga više su razveniji kod dece koja su odrasla u udobnoj sredini. Poboljšani delovi mozga jesu oni koji su najpotrebniji za rešavanje testova.

- Postoji cena zbog odrastanja u okolini koja vas ne podržava. Mi to možemo videti ne samo na rezultatima testova i obrazovnim postignućima, nego i u njihovim mozgovima - tvrdi Džon Gabrieli.

Naučna studija pokazuje da početna razlika nastaje u zavisnosti od količine  novčanog prihoda roditelja u prve tri godine detetovog života.

2024 © - Vesti online