Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.08.2014.
01:36
blic.rs, Telegraph A

Kada majmun napravi selfi: Kome pripadaju autorska prava?

“Wikimedia”, organizacija koja stoji iza popularne internet enciklopedije “Wikipedia” odbija zahteve jednog fotografa da ukloni fotografiju sa njenih stranica pod izgovorom da autorska prava na nju ima majmun, prenosi britanski “Telegraf”.

On se ne potresa mnogo oko autorskih prava: Makaki majmun koji je napravio selfi
 

Autoportret koji je napravio jedan makaki majmun u Indoneziji obišao je internet. “Wikimedia” koristi tu fotografiju bez dozvole fotografa čiji je fotoaparat “koristio” majmun, jer je majmun pritisnuo dugme i time “ima autorsko pravo”.

Britanski fotograf Dejvid Slejter je 2011. godine otputovao u Indoneziju sa namerom da napravi dobru fotografiju makaki majmuna. Njegov trenutak nepažnje iskoristio je jedan majmun koji je pretražio njegovu opremu, ukrao fotoaparat i napravio stotine autoportreta.


"Napravio je stotine fotografija dok nisam uspeo da ga stignem, ali mnoge su bile izvan fokusa. Očigledno nije uspeo to da reši”, rekao je Slejter.

Mnoge od tih fotografija su bile mutne, ali je među njima bilo i savršenih autoportreta. Jedna od tih fotografija je dospela na brojne naslovne strane širom sveta i Slejteru donela slavu.

Slejter sada planira da tuži organizaciju “Wikimedia” jer je tu fotografiju stavila u onlajn kolekciju “Wikimedia Commons” iz koje svako može da je uzme besplatno. On se više puta žalio, nakon čega bi fotografiju uklonili, međutim posle nekog vremena, urednici “Wikimedia Commons” su je ponovo vratili na internet.

Iz organizacije je nedavno odlučeno da prava na fotografiju ne pripadaju Slejteru, već majmunu.

“Ako je majmun fotografisao, on ima prava, a ne ja, to je njihov argument. Ono što oni ne shvataju jeste da je na sudu da to odluči”, rekao je Slejter.

On je rekao da je put u Indoneziju bio veoma skup, a da on nije mnogo zaradio od te fotografije uprkos njenoj popularnosti.

“Fotografisanje je skup posao. Putovanje me je koštalo 2.00 funti, nosio sam opremu vrednu 5.000 funti, platio sam i osiguranje...Od 100.000 fotografija koje napravim, jedna mi donese zaradu. A ovo je jedna od tih fotografija”, izjavio je fotograf.

POVEZANE VESTI

Petak 08.08.2014. 08:12
EJJJJJ....OVO JE OBAMA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online