Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.07.2014.
14:08
Srna A

Teslin projekat će konačno zaživeti: Fizičari obnavljaju Kulu Vordenklif

Da je Kula Vordenklif, srpskog genija Nikole Tesle, početkom 20. veka osigurala stvaranje efikasnog sistema prenosa i dobijanja slobodne struje u čitavom svetu - danas bi čovečanstvo bilo lišeno mnogobrojih političkih i ekonomskih trauma, navodi Glas Rusije.

Da je Kula Vordeklif osigurala stvaranje efikasnog prenosa i dibijanja slobodne struje celo svetu, izbgele bi se brojne političko-ekonomske traume
 

Da je Teslina zamisao zaživela, havarije u Fukušimi ne bi bilo, evropski činovnici ne bi grickali nokte smišljajući prepreke za Južni tok, a NATO se ne bi, preliminarno izbacujući Srbiju sa prostora Kosova, upuštao u investicije rudnog blaga te srpske pokrajine.

Pre nekoliko godina mladi ruski fizičari Sergej i Leonid Plehanov, proučivši Tesline dnevnike i patente, rešili su da reanimiraju projekat prenosa energije bez vodova.

Čak su sakupili preko interneta ozbiljnu sumu novca, kako bi opremili svoju Kulu Vordenklif.

Leonid Plehanov najavljuje podizanje kule ove jeseni, 400 kilometara severno od Moskve.

"Imamo naučni prilaz, vršićemo istraživanja u najrazličitijim vremenskim uslovima, uzimajući u obzir razne faktore" - pojašnjava on.

Koliko kula treba da bude izgrađeno?

"Bez obzira što govorimo o bežičnom prenosu, provodnik je zemlja, čime se dostiže visoki stepen korisnog dejstva. U našem slučaju biće dovoljna jedna kula, kako bi se napravili talasi u zemljištu po čitavoj planeti" - navodi Plehanov.

Šest sati sunčeve energije koja "pada" na sve pustinje dovoljno je da osigura energiju za čitavu planetu za godinu dana!

Zašto je industrijalac Džon Morgan prvo sponzorisao svojevremeno Teslin projekat, a na kraju prekinuo finansiranje? Da li je shvatio da će, ako se pojavi slobodna energija, nastati epoha sveopšte sreće i da neće imati ko da plati račun? Tesla je u dnevniku pisao da je Morgan ispunio sve svoje obaveze, ali da njegov projekat jednostavno "pretiče vreme".

Naučnik je smatrao da njegov projekat jednostavno "pretiče vreme": Nikola Tesla
 

Mladi ruski fizičar veruje da će Teslin projekat biti ponovljen sa trijumfalnim uspehom, ali da, za sada, svet još nije spreman da ga prihvati. U bežični prenos energije uključena je čitava planeta. Znači, moraće da se dogovore vodeće zemlje.

Na pitanje da li strahuju od gneva naftnih magnata i velikih elektrokorporacija ako pokušaju da ostvare Teslin projekat, Plehanov navodi da su pre deset godina svi govorili da naftni giganti neće dati elektromobilima da izađu na tržište, a sada ta grana - jača.

Plehanov odbacuje tvrdnje Teslinih protivnika da su njegove ideje "šarlatanstvo" i "antinaučno ponašanje" i ističe da se Teslina teorija sto odsto slaže sa klasičnom fizikom.

"Teslini radovi nisu se poklapali sa fizikom tog doba. On je bio čudan čovek. Kako bi zainteresovao ljude, već tada je morao da koristi ozbiljne 'pi-ar korake', u tome je uzrok mističnog oreola oko njegove delatnosti" - zaključuje ruski fizičar i napominje:

"Sve električno što postoji na svetu uglavnom je pronađeno zahvaljujući Tesli".

POVEZANE VESTI

Utorak 15.07.2014. 14:14
Sve električno što postoji na svetu uglavnom je pronađeno zahvaljujući Tesli. Тесли Србину. Све је речено!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online