Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.10.2013.
06:16
Z. Gligorijević - Vesti A

Cveće sa lakom za čamce

Nekadašnja glavna medicinska sestra Zdravstvenog centra u Ćupriji Leposava Lepša Mijušković penzionerske dane krati tako što sakuplja biljke, presuje ih i od njih pravi slike. Prvi rad napravila je pre 15 godina, a ovim zanimljivim hobijem intenzivno se bavi poslednje tri godine.

Leposava Mijušković prodaje svoje ručne radove
 

Dosad je uradila oko 260 slika, mahom pejzaže i korpice sa cvećem. Tokom godina usavršivala je tehniku, biljke lepi na papir, bez prethodnog skiciranja. Jednostavno pusti mašti na volju.
 

Torbe i makrame

Heklani detalji

- Udruženje penzionera priredilo je dosad mnogo izložbi s mojim slikama, a početkom godine pokrenulo je i kreativne radionice. Bila sam mentor ženama koje su upisale kurs za makrame. To je ručni rad, odnosno pletenje kanapa koje je bilo poznato još u drevnom Egiptu.

 

- Nekada sam to videla u časopisu "Praktična žena". Pošto sam već morala da im pokazujem kako se to radi, došla sam na ideju da pravim torbe od jute, koje ukrašavam aplikacijama od makrame. Do sada sam napravila 30-ak torbica. Onda sam počela da šijem i torbice od teksasa, koje ukrašavam makramama od heklanog konca - kaže Leposava Mijušković.

- Cveće berem preko leta i to preko dana, kad biljke imaju najmanje vlažnosti. Onda ih odvajam i stavljam između dva bela papira, pa ih pritisnem nekim teškim predmetom da bi se ispresovale. Povremeno menjam papir da se biljke ne bi ubuđale. Tako moraju da se suše najmanje dva meseca. Kad je bilje potpuno suvo, odlažem ga u koverte s providnim prozorčićem da bih znala šta je u kojoj. Slike pravim tek na jesen i to od bilja koje se osušilo prošle godine - kaže Leposava za "Vesti".
 

Slike od biljaka

Iako joj pričinjava veliko zadovoljstvo, Leposava kaže da je ovaj posao težak i dugotrajan. Neko bilje promeni boju, pa mora da ga pegla, kao što je to slučaj s laticama ruža. Kaže i da je vrlo teško u prirodi naći čistu plavu boju, pa mora da se služi raznim trikovima. Tako je pronašla neke roze cvetove koji poplave nakon peglanja. Svaku biljku Leposava postavlja pomoću pincete.


- Kada radim pejzaže, korpice s cvećem i slične motive bilje prvo lepim na običnu belu hartijiu. Figure radim na posebnom parčetu papira, pa ih tek kada budu potpuno gotove, dodajem ih na glavnu sliku. Kad sve završim, ostavim sliku da se osuši preko noći. Sutradan je lakiram lakom za čamce, koji je postojan i zadržava boje. Potom čitavu sliku lepim na hamer i uramljujem. Takva slika može večno da traje. Biljke neće izgubiti boju, niti će se ubuđati - objašnjava Leposava.
 

Torbice od jute
 

Osim pejzaža, ova penzionerka veštih ruku često po narudžbini pravi slike za dečje sobe. Za devojčice najčešće pravi Saru Kej, a za dečake figuru mališana koji sedi pored reke i drže štap za pecanje. Vreme koje joj je potrebno da bi uradila jednu sliku zavisi od motiva. Za jednu figuru potrebno joj je tri do četiri sata, pa nekad sliku radi ceo dan.


Donedavno je bila jedina u Pomoravskom okrugu koja se bavila ovom vrstom umetnosti, a sada su članice Udruženja penzionera u Ćupriji, čiji je i ona član, počele da se bave istim poslom. U međuvremenu, počela je da radi i torbice od jute.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online