Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 09.02.2013.
17:28
Smedia A

Zemlji preti kosmička apokalipsa!

Nova verzija smaka sveta, koju su izneli ruski naučnici, ne ostavlja Zemlji nikakve šanse i mogla bi da se desi “bukvalno sutra”. Prema njihovoj teoriji, nakon katastrofe izazvane "osnom inverzijom" na planeti će hiljadama godina vladati novo ledeno doba, a većina živih organizama biće osuđena na odumiranje.

Treći kamen od Sunca: Planeta zemlja 
 

Planeti Zemlji preti kosmička apokalipsa, koju će pokrenuti “osna inverzija”, a u koju će biti uključene četiri stihije: voda, vazduh, zemlja i vatra – predviđaju profesori dalekoistočnog Federalnog univerzitata Aleksandar Paničev i Aleksandar Guljkov.

Nova verzija smaka sveta ne ostavlja Zemlji nikakve šanse i mogla bi da se desi “bukvalno sutra”. Svoju hipotezu i viđenje osnova na kojima počiva svet dva naučnika su izložili u knjizi “Apsolut i čovek”.

Dalekoistočni naučnici proučili su geološka svedočanstva tri katastrofe. To je svetski potop, ledeno doba i pogibija dinosaurusa. Došli su do zaključka da su se sve kataklizme odvijale prema istom scenariju.

Pri tome se početak uvek podudarao sa kratkoročnim globalnim događajem koji je poljuljao biosferu i dovodio do masovnog odumiranja vrsta.

Tragajući za odgovorom na pitanje kakav je to događaj bio, profesori Paničev i Guljkov setili su se jedne malo poznate činjenice. Nju je otkrio 1985. godine sovjetski kosmonaut Vladimir Džanibekov. Za vreme leta utvrdio je da prilikom kretanja u bestežinskom stanju tela vrše neočekivane obrte ose oko koje se kreću za 180 stepeni.

Naučnici su objasnili da se “efkat Džanibekova” može objasniti uzrocima katasrofa na planeti Zemlji. Moguće da je ona izvršila iste takve okrete u bestežinskom stanju i pri tome je menjala pravac svoje ose.

Posledice “osne inverzije”

Ako se sada Zemlja okreće nalevo oko ose, posle okreta može da počne da se vrti nadesno. Teorija “osne inverzije” objašnjava zašto se deo planeta Sunčevog sistema okreće u suprotnom pravcu u odnosu na Zemlju. Verovatno su one takođe izvršile inverziju, ali nesinhronizovano sa našom planetom.

Posledice “osne inverzije” Zemlje podsećaju na smak sveta, ističu Paničev i Guljkov, a prenosi “Glas Rusije”.

Šume i zemljište će se podići u vazduh, preleteti značajna rastojanja i svaliti se u doline. Milionima godina kasnije ove kolosalne jaruge pretvoriće se u nalazšta kamenog uglja. Posle okreta Zemlje gigantski morski talas, sličan cunamiju, prekriće Zemljinu kuglu i izazvati potop. Posle njega, prema mišljenju naučnika, ostaće samo planinske oblasti.

Posle okreta Zemlja će zadrhtati, iz nje će jurnuti plamen i lava. Pepeo izbačen u stratosferu zakloniće Sunčevu svetlost. Na planeti će hiljadama godina vladati novo ledeno doba. Većina živih organizama biće osuđena na odumiranje.

Kada bi moglo doći do ovakve apokalipse? Prema njihovim proračunima, planetarne kataklizme dešavale su se u intervalima od 23 do 30 miliona godina. Poslednji put pre oko 25 miliona godina.

Tako, smatraju profesori Paničev i Guljkov, Zemlja može da se preokrene bukvalno sutra.

POVEZANE VESTI

Subota 09.02.2013. 17:52
Ulazimo u predapokalipticni period iz Jovanovog otkrovenja: Suse, velike hladnoce, bolesti prete sve vise, na Suncu se desavaju dramaticne promene, kad bude nastupila kratkotrajna vladavina antihristovog kazu da ce stati vetar u to vreme i da kisa nece pasti. Jedina apokalipsa nastupa u vreme drugog Hristovog dolaska
Subota 09.02.2013. 19:29
Kad pogledam vesti sa ovog portala ostane mi samo da konstatujem: smak sveta - nikakva šteta!
Nedelja 10.02.2013. 03:57
Од сутра до 30 милионите године има иха, ха.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online