Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.02.2013.
22:47
B92 A

Otkriveni tragovi života ispod Antarktika

Prvi znaci života otkriveni su u vodama 800 metara ispod antarktičkog leda, kažu naučnici.

Antarktik ispod leda
 

Voda jezera Vilans sadrži minijaturne ćelije koje nakon dodavanja boje za otkrivanje prisustva DNK sijaju zeleno.

Iako naučnici moraju da sprovedu dalja ispitivanja kako bi proverili da li su ove ćelije i dalje žive, postoji mogućnost da život ispod leda postoji.

Reč je o otkrićima tima naučnika koji su pošli na 1.600 km dugo putovanje od Mekmardo stanice u Americi do jezera Vilans na Antarktiku.

Uzorci vode prikupljeni su bušenjem leda i zatim preneti u mobilnu laboratoriju. Tek za nekoliko nedelja, ili možda meseci znaće se da li u vodi postoje mikroorganizmi.

Istraživači kažu da, ako mikrobi postoje, verovatno se hrane stenama u jezeru i da imaju stabilan izvor kiseonika iz leda koji se topi oko jezera.

“Kada se led otopi, oslobađaju se balončići vazduha zarobljeni u glečerima”, objašnjava Mark Skidmor, član WISSARD tima koji je sprovodio istraživanje za Discovery.

Kako bi omogućili pristup jezeru, tim inženjera je proveo gotovo dve godine radeći novu bušilicu koja je sposobna da prodre kroz 800 metara debeo led za samo nekoliko dana.

Bušilica je zapravo uređaj koji potiskuje vrelu vodu u jakim mlazevima – 200 litara po minuti, što je ekvivalent od oko 800 čaša vode za 60 sekundi.

Bušilica je povezana sa filterom za vodu veličine kamiona koji odvaja ćelije i čestice veće od milionitog dela centimetra i ubija ih moćnom dozom UV zračenja. Svi delovi bušilice i drugih instrumenata koji ulaze u bušotinu prethodno se čiste hidrogen peroksidom i UV zračenjem.

Jezero Vilans koje se nalazi pod glečerom, deo je velikog antarktičkog subglacijalnog vodenog sistema, koji se po veličini može porediti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Otkriće života u ovom izolovanom okruženju omogućiće naučnicima da razumeju život na Zemlji i otkriju kakve organizme mogu očekivati na drugim planetama u svemiru.

“Ovo je jedna od poslednjih neistraženih oblasti naše planete. Razumevanje funkcionalne uloge organizama koji žive pod ledom pružiće nam bolji uvid u funkciju Antarktika na Zemlji”, kaže profesor Džon Prisku sa Univerziteta u Montani i vođa WISSARD tima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.02.2013. 10:46
Заправо они још не знају јесу ли нађене ћелије живе. Рано је причати даље о томе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online