Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2013.
13:24
Blic A

DNK je hard disk budućnosti: 1 gram DNK = 1.000.000 CD-ova

Pesnikove reči koje su više od četiri veka dirale srca zaljubljenih i romantičnih sada su upisane u kod života. Naučnici sa Kembridža memorisali su svih 154 Šekspirovih soneta na DNK, u želji da prikažu neslućeni potencijal ovakvog načina memorisanja podataka koji omogućava da se ogromne količine informacija upišu na segmente DNK i u tom obliku arhiviraju i čuvaju desetinama hiljada godina.

Foto: Ilustracija
 

Zajedno sa sonetima britanskog barda, naučnici su na nizovima DNK memorisali i audio-zapis govora Martina Lutera Kinga iz 1963, poznatog kao “Ja imam san”, i deceniju stariji prvobitni istraživački dokument Krika i Votsona, u kom je prvi put opisana struktura DNK u vidu dvostruke spirale.


Prema rečima naučnika, jedan Šekspirov sonet upisan u DNK teži 0,3 milionita dela milionitog dela grama, a jedan gram DNK može da sadrži više informacija nego milion CD-ova.

Ovakvu ideju o skladištenju podataka realizovali su Nik Goldman i Juan Birni iz Evropskog instituta za bioinfromatiku iz Hinkstona kraj Kembridža. Znajući da DNK predstavlja neverovatno efikasan i kompaktan način za skladištenje podataka, njih dvojica su radila na pretvaranju ovih molekula u digitalnu memoriju.

Ova memorija sposobna je da kodira nizove jedinica i nula radi skladištenja reči, slika, muzike i video snimaka na kompjuterima.


TAGAT ili NETAGAT, pitanje je sad

Naučnici su razvili kod koji koristi četiri molekularna slova, odnosno “baze” genetskog materijal - poznata kao G,T, Ci A - za skladištenje informacija. Digitalni fajlovi skladište podatke kao nizove jedinica i nula, a kod tima sa Kembridža svaki blok od osam cifara u digitalnom kodu pretvara u pet slova DNK. Tako, recimo, kod od osam cifara za slovo T postaje TAGAT, a da bi uskladištili reči, naučnici su naprosto spajali nizove pet DNK slova. Tako stih "Thou art more lovely and more temperate" iz Šekspirovog 18. soneta, postaje: TAGATGTGTACAGACTACGC.


Da bi bili sigurni da je DNK korektno memorisala informaciju, naučnici su je umešali u rastvor i propustili kroz mašinu za sekvencioniranje gena. Odatle su ponovo mogli kompletno da je pročitaju, a svoj novi DNK kod su radi provere imejlom poslali američkoj kompaniji “Edžilent” koja izrađuje fizičke nizove DNK za istraživače, i dobili su ga ispravno dešifrovan. Rezultat su objavili u stručnom časopisu “Nejčer”.


Jedno od najboljih svojstva DNK je što za njeno skladištenje nije potrebna energija. Dovoljno je da se čuva na suvom, hladnom i tamnom mestu, ali zbog visoke cene proizvodnje DNK ovakvo skladištenje podatak na biološkim hard drajvovima još dugo neće biti isplativo.

Stostruki pad cene sekvencioniranja DNK do kog je došlo u prošloj deceniji već je, međutim, učinio da ono bude ekonomično za podatke koje treba sačuvati duže od 50 godina.


DNK stvorena na ovaj način koristi kod potpuno drugačiji od onog u živim organizmima, tako da ne postoji opasnost da se slučajno ugradi u neki genom.
Ukoliko je neko živo biće unese u sebe, naprosto bi bila razgrađena i izbačena.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online