Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2012.
20:31
Kurir A

NASA priznala: Zaleteli smo se, sa Marsa ništa novo

Tim naučnika objavio je da su u uzorcima koje je rover Kjuriositi pronašao na Marsu pronašli dokaze postojanja organskih jedinjenja ali da i dalje nije sigurno da li su oni došli sa Marsa ili su rezultat kontaminacije.

Planeta Mars
 

Džon Grocinger, jedan od naučnika koji su uključeni u ovaj projekat, greškom je podigao očekivanje javnosti kada je za National Public Radio pre par nedelja izjavio da će uskoro saopštiti vest "koja će ući u istoriju“.

Međutim, Grocinger je izjavio da je mislio na kvalitet i sastav podataka koji stižu od sofisticiranih mernih instrumenata Kjuriositija a ne na neko neverovatno otkriće.

Grocinger, i ostali naučnici, izjavili su da analiza tla nije uspela da pruži dovoljno dokaza za postojanje supstanci ključnih za stvaranje života na Marsu, kako su neki spekulisali.

"Ono što sam u poslednjih par nedelja naučio jeste to da morate da budete jako pažljivi u vezi sa stvarima o kojima pričate, i morate da budete jako pažljivi kako ćete to reći. Bavimo se naukom brzinom nauke a živimo u svetu koji se kreće brzinom Instragrama“, izjavio je Grocinger.

Po samoj građi, analizirani uzorak bio je potpuno neinteresantan, ali je u tom trenutku on bio izuzetno važan kako bi se testirala oprema rovera a ne dobila neverovatna otkrića.

Ken Edžet, jedan od naučnika odgovornih za kameru koja pravi detaljne slike, opisao je uzorke površine Marsa kao fini pesak.

"Uzorak je izuzetno suva materija, baš onakva kakvu smo očekivali – finija od šećera ali malo grublja od teksture brašna“, izjavio je Edžet.

Minerološki sastav sličan je onom pronađenom na roverima Spirit i Oportjuniti tokom njihovih misija na Marsu, tako da je moguće zaključiti da je većina planete pokrivena sličnom materijom.

Naučnici su analizom ustanovili da su u uzorku od gasova prisutni vodena para i ugljen dioksid.

Instrumenti su takođe registrovali i hlorisani metan – sitno, prosto jedinjenje koje spada u kategoriju organskih i koji predstavljaju bazu za stvaranje života. Međutim, naučnici smatraju da je još rano za donošenje zaključka da površina na Marsu sadrži organske materije.

Ugljenik bi mogao da bude samo trag nečega što je svemirski brod doneo na Mars sa Zemlje, a organska jedinjenja možda su generisana hemijskim reakcijama tokom zagrevanja uzorka u laboratoriji.

"S obzirom na kompleksnost same analize, najverovatnije neće postojati jedan trenutak u kom ćemo na osnovu samo jednog rezultata svi viknuti Aleluja!“, izjavio je Grocinger.

Naučnici su do sada uspešno testirali skoro sve instrumente na roveru i prostaje još samo proveravanje rada bušilice.

"Početkom sledeće godine rover će se uputiti ka planini Šarp, koja je razlog za odabir trenutne lokacije Kjuriositija. U podnožju planine nalaze se slojevi sedimentnih stena, uključujući tu i glinu koja bi mogla da sadrži organske materije. Spremni smo za taj put i tada će zapravo naša istraživačka misija dobiti polet“, zaključio je Grocinger.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online