Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 14.10.2012.
19:08
tportal A

Maje uopšte nisu znale kad je kraj sveta

Što se više približavamo tom fatalnom 21. decembru, stručnjaci za majanski kalendar sve se više trude da uvere ljude da Maje nisu predvidele apokalipsu na kraju ove godine.

Foto: Ilustracija
 

Arheolozi, antropolozi i drugi naučnici sastali su se u meksičkom gradu Merida kako bi razgovarali o implikacijama Majanskog kalendara koji se sastoji od 13 razdoblja od približno 394 godine, takozvanih baktuna.

Stručnjaci procenjuju da je brojanje godina započelo 3114. godine pre nove ere, a 13 baktuna, odnosno 5.125 godina, trebalo bi da se završi 21. decembra ove godine. Takođe, smatraju da je broj 13 u majanskoj kulturi imao posebno značenje pa zato i u ovom slučaju predstavlja prekretnicu, ali ne i konačan kraj.

Meksički arheolog koji radi pri Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju, Alfredo Barera, rekao je da Maje jesu predskazivale neke pojave, ali to se više odnosilo na uobičajene stvari, poput suša ili epidemija bolesti.

“Maje su imale proročanstva, ali ne u fatalističkom smislu, nego u smislu događaja koji se u cikličkom istorijskom konceptu mogu ponoviti i u budućnosti”, rekao je Barera.

Stručnjaci su takođe istakli da su Maje, poznate po kulturi pisanja, astronomiji i kompleksnim hramovima, jedan od najnaprednijih indijanskih naroda čija je kultura cvetala između 300. i 900. godine nove ere, bili izuzetno zainteresovani za budućnost i buduće događaje, i to puno dalje od 21. decembra 2012. godine.

“Mnogo je starih majanskih spomenika koji govore o događajima u dalekoj budućnosti”, rekao je Džefri Brezvel, antropolog sa Univerziteta kalifornija u San Dijegu.

“Maje su očigledno verovale da se to može predvideti. Recimo, majanski vladar grada Palenquea, K'inich Hanaab Pakal, verovao je da će se nakon nekoliko hiljada godina vratiti na Zemlju i ponovno vladati. S druge strane, neki spomenici svedoče o događajima koji su se desili pre 3114. godine pre nove ere”, napisao je Brezvel u pismenoj izjavi za The Associated Press.

Samo je nekoliko referenci na sporni datum ove godine pronađeno uklesano u spomenicima na mestima gdje su Maje vladale i nijedna se ne odnosi na apokalipsu. Te su vizije prisutne zapravo poslednjih hiljadu godina na Zapadu i povezane su sa hrišćanskim načinom razmišljanja, a nisu uopšte deo majanske kulture.

“Ovo je vrsta razmišljanja koja nema nikakve veze s majanskom kulturom, apokalipsa i kraj sveta nisu u njihovoj kulturi”, rekao je Alekzander Vos, antropolog sa Univerziteta Quintana Roo u Meksiku.

Brezvel je majanski kalendar i njegov kružni sistem uporedio sa staeim, analgnomim, meračima kilometraže.

“Dugotrajni kalendarski sistem Maja je zapravo kao brojač kilometara u automobilu. Moj prvi auto nije mogao da broji više od 160.000 kilometara, ali to ne znači da sam ih prešao da bi automobil eksplodirao”, objasnio je Brezvel aludirajući na apokalipsu i kraj majanskog kalendara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.10.2012. 23:10
Sta, odlaze se smak sveta? Jos cemo ziveti? Pa odakle bre...
Nedelja 14.10.2012. 20:07
SMAK SVETA SU IZMISLILE SEKTE! ZAPAMTITE TO...SMAK SVETA NECE NIKADA BITI, KREIRACE PAMETNI,VREDNI I POSTENI LJUDI NOV SISTEM VREDNOSTI U KOME CE SE PRAVA DEMOKRATIJA (OSNOVA TEREOKRATSKI VREDNOSTI I NAJBLIZA MORALNIM PRINCIPIMA) ::: KO SE BLUNDACI,NEK NASTAVI DA BLUNDACI ::: KO VREDJA,BIJE I PSUJE,NEKA NASTAVI DA VREDJA... ::; KO UBIJA,MRZI I SIRI GNEV,NEKA NASTAVI DA MRZI... A ONAJ KOJI SE MOLI ZA SVE NJIH, MENI BOGU, CARU NAD CAREVIMA, BICE CARSTVO NEBESKO MOJSIJEVA KNJIGA...jevandjelje
Ponedeljak 15.10.2012. 08:46
Možda su naučnici čekali neke prethodne znake, ali ništa novo se ne dešava. Samo se staro sve više ukopava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online