Nedelja 14.10.2012.
19:08
tportal

Maje uopšte nisu znale kad je kraj sveta

Foto: Ilustracija
 

Arheolozi, antropolozi i drugi naučnici sastali su se u meksičkom gradu Merida kako bi razgovarali o implikacijama Majanskog kalendara koji se sastoji od 13 razdoblja od približno 394 godine, takozvanih baktuna.

Stručnjaci procenjuju da je brojanje godina započelo 3114. godine pre nove ere, a 13 baktuna, odnosno 5.125 godina, trebalo bi da se završi 21. decembra ove godine. Takođe, smatraju da je broj 13 u majanskoj kulturi imao posebno značenje pa zato i u ovom slučaju predstavlja prekretnicu, ali ne i konačan kraj.

Meksički arheolog koji radi pri Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju, Alfredo Barera, rekao je da Maje jesu predskazivale neke pojave, ali to se više odnosilo na uobičajene stvari, poput suša ili epidemija bolesti.

“Maje su imale proročanstva, ali ne u fatalističkom smislu, nego u smislu događaja koji se u cikličkom istorijskom konceptu mogu ponoviti i u budućnosti”, rekao je Barera.

Stručnjaci su takođe istakli da su Maje, poznate po kulturi pisanja, astronomiji i kompleksnim hramovima, jedan od najnaprednijih indijanskih naroda čija je kultura cvetala između 300. i 900. godine nove ere, bili izuzetno zainteresovani za budućnost i buduće događaje, i to puno dalje od 21. decembra 2012. godine.

“Mnogo je starih majanskih spomenika koji govore o događajima u dalekoj budućnosti”, rekao je Džefri Brezvel, antropolog sa Univerziteta kalifornija u San Dijegu.

“Maje su očigledno verovale da se to može predvideti. Recimo, majanski vladar grada Palenquea, K'inich Hanaab Pakal, verovao je da će se nakon nekoliko hiljada godina vratiti na Zemlju i ponovno vladati. S druge strane, neki spomenici svedoče o događajima koji su se desili pre 3114. godine pre nove ere”, napisao je Brezvel u pismenoj izjavi za The Associated Press.

Samo je nekoliko referenci na sporni datum ove godine pronađeno uklesano u spomenicima na mestima gdje su Maje vladale i nijedna se ne odnosi na apokalipsu. Te su vizije prisutne zapravo poslednjih hiljadu godina na Zapadu i povezane su sa hrišćanskim načinom razmišljanja, a nisu uopšte deo majanske kulture.

“Ovo je vrsta razmišljanja koja nema nikakve veze s majanskom kulturom, apokalipsa i kraj sveta nisu u njihovoj kulturi”, rekao je Alekzander Vos, antropolog sa Univerziteta Quintana Roo u Meksiku.

Brezvel je majanski kalendar i njegov kružni sistem uporedio sa staeim, analgnomim, meračima kilometraže.

“Dugotrajni kalendarski sistem Maja je zapravo kao brojač kilometara u automobilu. Moj prvi auto nije mogao da broji više od 160.000 kilometara, ali to ne znači da sam ih prešao da bi automobil eksplodirao”, objasnio je Brezvel aludirajući na apokalipsu i kraj majanskog kalendara.

2024 © - Vesti online