Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.09.2012.
01:47
Vesti A

Smart pomaže u štednji struje

Stotine hiljada domaćinstava iz Viktorije sada imaju mogućnost da kontrolišu svoju dnevnu potrošnju struje uz pomoć informacija koje prikupljaju digitalna električna brojila.

Šest godina nakon što je bivša laburistička vlada donela kontroverznu odluku o obaveznom instaliranju digitalnih električnih brojila u sva domaćinstva i poslovne objekte širom Viktorije, samo manji broj distributera i firmi za prodaju struje otvorio je besplatne veb portale na kojima bi njihovi potrošači, koji koriste digitalna brojila, mogli da kontrolišu svoju potrošnju struje.
 

Kontrola dnevne potrošnje struje uz pomoć informacija koje prikupljaju digitalna električna brojila
 

Posle višemesečnog probnog perioda svog veb portala, distributer Oridžin Enerži je u ponedeljak zvanično pokrenuo program Oridžin Smart, uz pomoć kojeg njihovi potrošači mogu gotovo svakog sata da kontrolišu potrošnju struje tokom poslednjih 24 sata.
 

Pored toga potrošačima se nudi mogućnost da dobiju i informacije o visini računa koje mogu da očekuju, da sami odrede svoju dnevnu potrošnju i upoređuju sa potrošnjom iz prethodnih nedelja, meseci pa čak i sa domaćinstvima slične veličine i broja stanara.
Predstavnik kompanije Oridžin Enerdži ističe da je prednost novih digitalnih brojila u tome što potrošači mogu da svoju potrošnju proveravaju čak 48 puta dnevno, dok su ranije domaćinstva izveštaje primali četiri puta godišnje. On podseća i da novi veb portal potrošačima može da pomogne u štednju struje.
 

- Prednost je što su ljudi informisaniji oko mogućnosti kako troše struju. Već iz probnog perioda, od potrošača smo saznali da su počeli da značajno menjaju svoje navike u potrošnji i štede struju, izjavio je predstavnik firme Oridžin.
U junu ove godine distributer Džemena pokrenula je sličan portal pod nazivom Electricitdž Outlook koji takođe koristeći slične podatke u proceni potrošnje struje svojim potrošacima.
 

Dok pojedini potrošaci već imaju ugrađene monitore na kojima očitavaju potrošnju, monitore koje subvencionira vlada kroz program Energdž Saver Incentive scheme, potrošači mogu da očekuju tek kasnije ove godine.

 

Portal stimuliše štednju


Inženjer Rižard Kič iz Esendona, na severu Melburna, koji koristi portal distributera Džemena, potvrđuje da je sada u mogućnosti da kontroliše potrošnju svoje struje.
- Koristim portal nekoliko meseci i sada znam kolika je moja normalna potrošnja. Ukoliko trošim više, znam da mogu da uradim nešto po tom pitanju, kaže Rižard Kič.

Predstavnici Ministarstva privrede ističu kako je zaključno sa 31. julom ove godine u širom Viktorije instalirano 1,35 miliona digitalnih strujomera a da se distributeri sa 900.000 očitavanje vrši bez potrebe izlaska na lice mesta.


Rok za instalaciju digitalnih strujmoera u Viktoriji je kraj 2013. godine a ukupna cena projketa procenjeno je, tebalo bi da iznosi 2,3 milijarde dolara. Međutim kritičari instaliranja digitalnih strujmoera tvrde da je cena programa znatno premašila prethodne procene, ali još značajnije, da sada prosečno domaćinstvo godišnje struju plaća 100 dolara više nego tokom 2009. godine. Kritičari strahuju da će uskoro uslediti i značajne izmene vremena skuplje i jeftine tarife, na koji je trenutno država stavila moratorijum. Najveći gubitnici izmena vremena skuplje i jeftine tarife bili bi penzioneri, invalidi i samohrani roditelji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 03:41
Код нас обрнуто.Они који имају нове дигиталне бројаче,жале се како им је забележена већа потрошња него раније.Све у служби пљачкања потрошача.
Ponedeljak 03.09.2012. 11:16
Smrt smanjuje potrosnju struje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online