Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
12:22
Vestionline A

Dogovor distributera električne energije i države: Popust na utrošene kilovate

Više od 285.000 domaćinstava u Viktoriji biće u prilici da ostvari pravo na popust pri plaćanju računa za utrošenu električnu energiju u visini do 720 dolara godišnje po potrošaču.

pixabay
Pošteniji uslovi: Država će potrošačima vratiti 71 milion dolara

Prema saznanjima "Sandej Herald sana", elektrodistributivne kompanije vratiće potrošačima oko 71 milion dolara, pošto su nedavno postigle dogovor sa vladom Danijela Endrjusa.
 

Pravo na novi popust će ostvariti i građani koji struju plaćaju po tarifnom sistemu za potrošače, koji sa elektrodistribucijom nisu potpisali neki od planova za snabdevanje strujom uz popuste, ali i određene obaveze potrošača. Na osnovu toga od 1. januara 2018. i ovi potrošači će imati pravo na umanjenje računa za struju.

Međutim, potrošači baš i nemaju veliki razlog za radost, jer kako smo nedavno pisali Oridžin Enerdži, koji u Viktoriji ima preko milion korisnika, pripremio je "elektro-šok". Naime, odlučili su da povećaju cenu struje na osnovne tarifne planove i to za 14,4 odsto, dok će konkurentski Enerdži Australija svoje potrošače "obradovati" poskupljenjem od 14,9 odsto.

Najveći dobitnici postignutog dogovora za popust, koji je tokom vikenda predstavio premijer Danijel Endrjus, imaće osobe sa socijalnim karticama koje će za moći da uštede između 254 i 720 dolara, zavisno od mesta gde žive.

Međutim kompanija AGL ne planira da poveća već postojeće popuste namenjene potrošačima sa socijalnim karticima, koji trenutno imaju pravo na umanjene račune od 15 odsto.

Premijer Danijel Endrjus ističe da će predviđenim rabatom potrošačima direktno biti umanjivani iznosi računa za struju, što će za porodice širom Viktorije predstavljati značajnu pomoć. Takođe i potrošači koji već sada struju plaćaju po sniženim tarifama, na osnovu nekih od potpisanih planova koje nude elektrodistributivne firme, sada će imati pravo na dodatni popust u iznosu od 250 do 420 dolara godišnje.

"Obeštećenje za porodice"

Enerdži Australija podseća da će novi rabat uštedeti potrošačima sa socijalnim karticama do 720 dolara godišnje, što je po njima "obeštećenje za porodice u Viktoriji koje su pogođene rastom cene struje". AGL je prihvatio da svojim potrošačima obezbedi popust od 10 odsto na račune za struju, tokom narednih 12 meseci, ali da se neće obračunavati potrošačima sa socijalnim karticama jer oni struju plaćaju uz tarife koje su za 15 odsto niže. Oridžin obećava će se novi popust obračunavati najmanje dve godine, a svoje potrošače pozivaju da im se jave i razgovaraju o potpisivanju ugovora sa umanjenim tarifama.

- Ovo će značiti poštenije uslove za sve potrošače. Trenutno jedan od 10 stanovnika Viktorije struju plaća bez ikakvih popusta - podseća premijer Viktorije.

Planom koji je dogovorila vlada Viktorije na računima koje budu slale kompanije Oridžin, AGL i Enerdži Australija, potrošači će moći da vide i ostvarenu uštedu. Popust će ostvarivati i sva fizička lica koja sa elektrodistribucijom nisu potpisala fiksni plan uz kojeg mogu ostvariti popuste na struju.

Ministarka energetike Lili D'Ambrosio kaže da je ovaj rabat velika pobeda za građane, ali da je još moglo da se uradi za njih.

U nedavnom izveštaju Dobrotvorne humanitarne organizacije St. Vincent de Pol utvrđeno je da je razlika u ceni koju plaćaju potrošači po standardnom tarifnom sistemu i oni koji je plaćaju uz potpisane planove, može da bude i nekoliko stotina dolara po prosečnoj porodici.

Ozbiljne kritike

Novi rabat na struju uveden je nakon ozbiljnih kritika u javnosti koje su proistekle iz izveštaja o radu elektrodistribucije. Na čelu komisije koja se bavila analizom bio je bivši zamenik premijera Džon Tvejts. U tom izveštaju se sugerišu drastične promene na tržištu, među kojima je predlog da se ukinu trenutni popusti za struju i zamene onim koje će subvencionisati vlada.
Vlada Viktorije će uskoro objaviti izveštaj pomenute komisije, a očekuje se da će podržati predloge kojim bi se kompanije primorale da potrošačima dostavljaju jednostavnije informacije o računima i obezbeđuju poštenije ugovore.
- Dodatne mere se već razmatraju kako bi naš energetski sistem bio pravedniji za porodice širom Viktorije - najavila je ministarka energetike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online