Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.08.2012.
10:51
Smedia A

Evo zašto su žene "slabiji" pol

Sa sve multitasking mogućnostima uspešnih poslovnih žena, kao i dobrih domaćica, žene se pokazuju kao veoma moćne, inteligentne i energične (što i jesu). Međutim, i pored duha emancipacije koji demonstrira "snagu" muškarcima, mnoge žene se i dalje osećaju slabije u određenim situacijama ili uslovima.

Ipak, muškarci i žene su rođeni sa fundamentalnim razlikama, i to ne samo fizički, već i po strukturi i biologiji mozga.

Veoma moćne, inteligentne i energične: S druge strane, mnogo lakše se napiju, lako zaplaču i teško izdržavaju fizičku bol (da li zaista?!)
 

"Dokazi" koje žene svrstavaju u "slabiji" pol:

1. LAKŠE SE RASPLAČU

- Kod žena suzne žlezde se anatomski razlikuju od muškaraca. Žene takođe imaju veći nivo hormona prolaktina i to za 50-60 odsto više nego kod muškaraca. To je hormon odgovoran za regulisanje razvoja suznih žlezda u detinjstvu, i proizvodnju suza kod odraslih.


2. LAKŠE SE NAPIJU

- Žensko telo proizvodi manje želudačnih enzima za razlaganje etanola, a takođe imaju manje vode u telu za rastvaranje alkohola. Problem je dakle u tome što žene imaju manje vode u svojim ćelijama, pa samimi tim i u telima, nego muškarci. Alkohol se apsorbuje u krv, a zatim sprovodi u vodu u ćelijama. To je razlog zašto se žene napiju lakše od muškaraca. Iako će popiti istu količinu alkoholnih pića kao muškarac, žena će zbog toga imati veći procenat alkohola u krvi.


3. TEŽE PODNOSE BOL

- Nedavna studija je pokazala da žene imaju tendenciju da iskuse veću fizičku bol nego muškarci, kada su izložene sličnim uslovima bolesti. Razlike u biološkim strukturama mozga su ono što takođe čini žene sklonije da se žale na veći intenzitet bola. Detaljna ispitivanja i skeniranja mozga, pokazala su da žene imaju intezivniji osećaj za bol nego muškarci.

Zato "jači" pol, tj. muškarci

zaglupe posle razgovora sa ženom

Kod "jačeg" pola, osećaj za bol nalazi se u delu mozga koji uključuju i sposobnost izbegavanja bola, dok kod žena to nije slučaj. Skeniranje mozga magnetnom rezonancom pokazalo je da žene iz tog razloga osećaju znatno jaču bol nego muškarci.


S ovim poslednjim se baš i ne slažemo (praksa ipak pokazuje drugačije), ali ako tako kaže studija...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 11:22
Svaki covek je prica za sebe, ima slabih muskaraca i jakih zena, kao i obrnuto. Uopstavati i stavljati sve u isti kos je bzvz.
Utorak 14.08.2012. 06:15
Cista glupost je ova treca kategorija. Doduse zavisi od zena. Po jednom ispitivanju o kome sam gledao emisiju one zene koje su rodile decu su imale daleko veci prag bola od velike vecine ispitanih muskaraca. Sa druge strane one koje se nisu poradjale su imale nizi prag. Koga zanima ova emisija nek potrazi, u pitanju je jedan od epizoda Mythbusters-a :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online