Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 16.07.2012.
23:45
24 Sata A

Žene su pametnije od muškaraca

Rezultati testova inteligencije koje su uradile žene prvi put su u poslednjih 100 godina nadmašile rezultate muškaraca, i dame sada mogu sa pokrićem da tvrde da su, opšte uzev, pametnije, tvrde britanski naučnici.

U stanju da se prilagode radu pod pritiskom

- U poslednjih 100 godina, rezultati na IQ testovima i kod muškaraca i kod žena su povećani, ali su se kod žena povećavali brže, rekao je za “Miror” profesor Džejms Flin, predstavljen kao “ekspert za inteligenciju”.

- Usložnjavanje i napredak u modernom svetu dovode do toga da naš mozak mora da se prilagodi. a time raste i naš koeficijent inteligencije. Napredak kod žena je pri tome očigledniji, jer su muškarci u prošlosti bili u većoj prednosti od njih - dodao je on.

Profesor Flin uporedio je rezultate testova inteligencije rađenih širom sveta i objaviće otkrića u svojoj sledećoj knjizi.

Njegov rad dospeo je u žižu javnosti tokom 80-ih godina 20. veka, kada je, na osnovu rezultata sprovođenih na Zapadu utvrdio da se svake decenije koeficijent inteligencije povećava za tri boda, da nije genetski nasleđen i da može biti poboljšan. Ta sposobnost nazvana je “Flinov efekat”.

U ranijim testovima su ženske osobe bile u proseku za pet bodova slabije od muškaraca, na osnovu čega se tvrdilo da je stvar genetike to da su muškarci pametniji.


Ali, ta se razlika smanjivala godinama, i ove godine su žene, među kojima je bila i genijalka za matematiku Kerol Vondermen, bile bolje u konačnom skoru.

Jedno od objašnjenja je da su intelektualne sposobnosti lepšeg pola i ranije bile veće, ali da je to sada očigledno zahvaljujući povećanju ravnopravnosti.


Druga je da su pre u stanju da se prilagode radu pod pritiskom, pošto su po prirodi "multitaskeri".

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2012. 03:49
Мерило интелигенције нису некакви тестови јер интелигенција је много шири појам. Научно је доказано да мушкарцима леже науке које су ослоњене на сналажење у простору(физика,математика,хемија као и све оно везано за технику-механику) док женама иде боље учење страних језика,учење друштвених наука.Оне имају и бољу координацију покрета.У свету науке жене нису заузеле неко посебно место иако су сада сви изједначени,барем што се тиче запада,али жене су присутне у другим сферама друштва.Говорити о томе ко је интелигентнији је апсурдно и због тога што и мушкарци и жене могу бити ефикасни само заједно.Предности једних и предности других чини нас комплетним.
Ponedeljak 16.07.2012. 23:50
Pa naravno da su pametnije .kad smo mi mozak podelili u dve glave !!
Ponedeljak 16.07.2012. 23:48
глупо је уопште правити било каква поређења... има ситуација где испадамо глуперде али има ситуација где ни оне не блистају... како год - ДА БОГ ДА ДА СУ НАМ ЖИВЕ И ЗДРАВЕ...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online