Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.05.2012.
23:15
24sata.info A

Prvi čovek u svemiru nije bio Rus, nego Nemac?!

Londonske novine Referi su 29. oktobra 1933. objavile članak o lansiranju koje se odigralo na otoku u Baltičkom moru. Pritom je navodno Oto Fišer postao prvi čovek u svemiru.

Foto: Arhiva
 

Da li je moguće da je Nemačka preduhitrila Ruse za oko tri decenije i da li su to vreme uopšte postojali kapaciteti za lansiranje kako je opisano u članku?

Istorijske činjenice dokazuju da je Oto Fišer postojao, kao i to da se njegov brat Bruno bavio dizajniranjem raketa. Takođe, poznato je da je radio na tajnom ugovoru za nemačku vojsku i da je s ostrva u Baltičkom moru zaista lansirao raketu.

Ali, o tome koliku je visinu dosegla raketa i da li je u njoj bio neko, postoji više priča, prenosi Hot. Novinar je opisao da je raketa sletela nekoliko minuta nakon poletanja i da je iz nje izašao vidno potreseni Oto i ispričao svoje neverovatno iskustvo.

Navodno se pri poletanju onesvestio od velike brzine, a osvestio se kada je raketa dosegla maksimalnu visinu, "dotakla svemir" i počela da pada nazad prema zemlji.

Kada se pročulo za slučaj, za njega su se zainteresovale mnoge zemlje sveta, ali službeno obašnjenje je bilo da se radilo o raketi bez posade i da svrha lansiranja nije bilo doći u svemir već istražiti teoriju da raketa, ako se kreće pravolinijski i doseže dovoljno veliku visinu, neće sleteti već će izroniti negde u moru kod Novog Zelanda.

Priče o mitskom lansiranju tokom godina postale su raznolike pa je teško utvrditi šta su činjenice. Legenda o prvom čoveku u svemiru tako i dalje opstaje, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza ostaje samo priča.

POVEZANE VESTI

Petak 11.05.2012. 00:14
Nebi cudilo jer su prvi koristili raketne i mlazne motore, eksperimentisali, pravili,....Sve je poclo od raketa Fau 1 ( V-1)... Operacija "Spajalica" je dovela Verner Fon Brauna u SAD, a Rusi su pokupili ostatke...
Petak 11.05.2012. 00:38
Nemacka je prva uvela oklopne jedinice ( tenkovske ) u operativni sastav, prva je uvela padobranske jedinice odnosno brigade u operativni sastav, prva je uvela inzinjerijske jedinice u operativni sastav, imala snaznu avijaciju... Bila je sila u ono vreme tako da je posle osvajanja Poljske 1. septembra 1939. god. i objave rata zapadnih zemalja nastao cudan rat. Niko nikoga nije napadao... Francuska se uzdala u Mazino liniju, konjicu, lake tenkove... Mladi oficiri Francuske su govorili o modernizaciji vojske dok su ih stariji na polozajima tada ismejavali, bojkotovali,...Nemacka je koristila je sve naucna dostignuca, prakticno usvajanje pronalazaka...Blitzkrieg koji se i danas koristi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online