Četvrtak 10.05.2012.
23:15
24sata.info

Prvi čovek u svemiru nije bio Rus, nego Nemac?!

Foto: Arhiva
 

Da li je moguće da je Nemačka preduhitrila Ruse za oko tri decenije i da li su to vreme uopšte postojali kapaciteti za lansiranje kako je opisano u članku?

Istorijske činjenice dokazuju da je Oto Fišer postojao, kao i to da se njegov brat Bruno bavio dizajniranjem raketa. Takođe, poznato je da je radio na tajnom ugovoru za nemačku vojsku i da je s ostrva u Baltičkom moru zaista lansirao raketu.

Ali, o tome koliku je visinu dosegla raketa i da li je u njoj bio neko, postoji više priča, prenosi Hot. Novinar je opisao da je raketa sletela nekoliko minuta nakon poletanja i da je iz nje izašao vidno potreseni Oto i ispričao svoje neverovatno iskustvo.

Navodno se pri poletanju onesvestio od velike brzine, a osvestio se kada je raketa dosegla maksimalnu visinu, "dotakla svemir" i počela da pada nazad prema zemlji.

Kada se pročulo za slučaj, za njega su se zainteresovale mnoge zemlje sveta, ali službeno obašnjenje je bilo da se radilo o raketi bez posade i da svrha lansiranja nije bilo doći u svemir već istražiti teoriju da raketa, ako se kreće pravolinijski i doseže dovoljno veliku visinu, neće sleteti već će izroniti negde u moru kod Novog Zelanda.

Priče o mitskom lansiranju tokom godina postale su raznolike pa je teško utvrditi šta su činjenice. Legenda o prvom čoveku u svemiru tako i dalje opstaje, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza ostaje samo priča.

2024 © - Vesti online