Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 10.03.2012.
14:41
Press A

Mekdonalds pravi hamburgere od srpskog mesa!

Sim impeks iz Bele Palanke, najsiromašnije opštine u našoj zemlji, izvozi više od 70 odsto celokupnog junećeg mesa iz Srbije na tržište EU. To preduzeće već godinama snabdeva odrescima i najpoznatiji svetski lanac restorana Mekdonalds.

 Mekdonalds pravi hamburgere od srpskog mesa
 

Ljiljana Petković, vlasnica Sim impeksa, kaže da u kompaniji radi oko 250 ljudi. Ovo preduzeće, uz Fabriku dečje obuće "Pavle", čini okosnicu privrede Bele Palanke.

Ljiljana Petković smatra da bi država morala da subvencioniše, osim individualnih proizvođača, i firme koje izvoze i proizvode meso, kako bi se poboljšala ova neslavna statistika. “Na svu sreću, mi imamo informacije da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo taj nedostatak i već imamo najave da će se kroz nove uredbe dati podsticaj malim i srednjim preduzećima u oblasti stočarstva“, kaže Petkovićeva.

Ispunjavaju sve standarde

Sim impeks jedini u Srbiji poseduje prestižne standarde SAD u oblasti proizvodnje mesa EFSIS, što im omogućuje i da sarađuju sa Mekdonaldsom. Osim toga, pogoni ove kompanije ispunjavaju i sve druge relevantne standarde, poput HACCP-a i drugih.

"Imamo pogone u Knjaževcu i Beloj Palanci, a administrativno sedište nam je u Nišu. Kapacitet obrade savremene fabrike u Beloj Palanci je oko 20 tona dnevno. Uvek smo težili potpunoj automatizaciji proizvodnje i zaokruženom proizvodnom ciklusu. Sami proizvodimo silažu i najveći deo hrane za krave, imamo svoje farme, svoju proizvodnju i preradu, ali i maloprodajnu mrežu kroz koju plasiramo proizvode“, kaže Petkovićeva, i dodaje:

„Više od 15 godina veoma uspešno sarađujemo sa Mekdonaldsom, kome isporučujemo odreske. Robu prodajemo i velikim trgovinskim lancima poput DIS-a, Idee, Merkatora, Metroa, ...

Naša sagovornica objašnjava da farme imaju kapacitet od 2.000 junadi u jednom turnusu. "Oko 40 procenata proizvodnje plasiramo preko maloprodajnih i veleprodajnih objekata, a oko 20 procenata izvozimo za Italiju“, kaže Petkovićeva.
 

Jedini problem sa kojim se ova kompanija susreće jeste drastično opadanje stočnog fonda u Srbiji, kao i sve manja potrošnja mesa po glavi stanovnika, na koju direktno utiče slaba kupovna moć.

"Pre dvadesetak godina u Srbiji je bilo oko 800.000 steonih junica, sada ih ima 550.000. Potrošnja mesa je među najnižim u Evropi, a od Srba meso manje konzumiraju jedino Albanci. U Srbiji je po glavi stanovnika potrošnja mesa oko 35,6 kilograma na godišnjem nivou, dok u razvijenim zemljama ona dostiže 85, pa i čitavih 90 kilograma po stanovniku“, kaže Ljiljana Petković.

Ona ističe da je u ovom delu Srbije posebno loša situacija sa brojem grla.

“Naše stručne službe nedavno su radile anketu i došle do podataka da u celom Pirotskom okrugu ima svega 6.000 ovaca, što je poražavajući podatak, imajući u vidu da je ovaj kraj tradicionalno stočarski“, kaže Petkovićeva.

Zbog takve situacije Srbija, kako dodaje, ni izdaleka ne uspeva da ispuni izvoznu kvotu za goveđe meso, koja iznosi 8.000 tona godišnje.

"Srbija je prošle godine izvezla svega 1.200 tona, od čega više od 70 procenata potiče iz naših pogona, tačnije iz naše klanice u Knjaževcu, odakle izvozimo takozvani bejbi bif“, napominje vlasnica Sim impeksa.

Subota 10.03.2012. 15:58
Oni tamo na zapadu jedu junetinu..a ovde je becinom SOJA u tim hamburgerima....Moze svako da proba i uporedi sa pravom pljeskavicom--NEBO I ZEMLJA! Izbegavajmo genetski modifikovanu hranu.
Subota 10.03.2012. 17:49
Treba li ovaj naslov shvatiti kao upozorenje svim Srbima ili sta??? Po ovom ispada da McDonald's svim posjetiocima podtura ljudsko meso i od ljudi pravi savremene ljudozdere!!! Prvo sokirate sa naslovom, pa posle navodite da se radi o teletini iz Srbije! Strasno!
Subota 10.03.2012. 20:32
Alo novinar , kakav ti je ovo naslov blento.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online