Subota 10.03.2012.
14:41
Press

Mekdonalds pravi hamburgere od srpskog mesa!

 Mekdonalds pravi hamburgere od srpskog mesa
 

Ljiljana Petković, vlasnica Sim impeksa, kaže da u kompaniji radi oko 250 ljudi. Ovo preduzeće, uz Fabriku dečje obuće "Pavle", čini okosnicu privrede Bele Palanke.

Ljiljana Petković smatra da bi država morala da subvencioniše, osim individualnih proizvođača, i firme koje izvoze i proizvode meso, kako bi se poboljšala ova neslavna statistika. “Na svu sreću, mi imamo informacije da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo taj nedostatak i već imamo najave da će se kroz nove uredbe dati podsticaj malim i srednjim preduzećima u oblasti stočarstva“, kaže Petkovićeva.

Ispunjavaju sve standarde

Sim impeks jedini u Srbiji poseduje prestižne standarde SAD u oblasti proizvodnje mesa EFSIS, što im omogućuje i da sarađuju sa Mekdonaldsom. Osim toga, pogoni ove kompanije ispunjavaju i sve druge relevantne standarde, poput HACCP-a i drugih.

"Imamo pogone u Knjaževcu i Beloj Palanci, a administrativno sedište nam je u Nišu. Kapacitet obrade savremene fabrike u Beloj Palanci je oko 20 tona dnevno. Uvek smo težili potpunoj automatizaciji proizvodnje i zaokruženom proizvodnom ciklusu. Sami proizvodimo silažu i najveći deo hrane za krave, imamo svoje farme, svoju proizvodnju i preradu, ali i maloprodajnu mrežu kroz koju plasiramo proizvode“, kaže Petkovićeva, i dodaje:

„Više od 15 godina veoma uspešno sarađujemo sa Mekdonaldsom, kome isporučujemo odreske. Robu prodajemo i velikim trgovinskim lancima poput DIS-a, Idee, Merkatora, Metroa, ...

Naša sagovornica objašnjava da farme imaju kapacitet od 2.000 junadi u jednom turnusu. "Oko 40 procenata proizvodnje plasiramo preko maloprodajnih i veleprodajnih objekata, a oko 20 procenata izvozimo za Italiju“, kaže Petkovićeva.
 

Jedini problem sa kojim se ova kompanija susreće jeste drastično opadanje stočnog fonda u Srbiji, kao i sve manja potrošnja mesa po glavi stanovnika, na koju direktno utiče slaba kupovna moć.

"Pre dvadesetak godina u Srbiji je bilo oko 800.000 steonih junica, sada ih ima 550.000. Potrošnja mesa je među najnižim u Evropi, a od Srba meso manje konzumiraju jedino Albanci. U Srbiji je po glavi stanovnika potrošnja mesa oko 35,6 kilograma na godišnjem nivou, dok u razvijenim zemljama ona dostiže 85, pa i čitavih 90 kilograma po stanovniku“, kaže Ljiljana Petković.

Ona ističe da je u ovom delu Srbije posebno loša situacija sa brojem grla.

“Naše stručne službe nedavno su radile anketu i došle do podataka da u celom Pirotskom okrugu ima svega 6.000 ovaca, što je poražavajući podatak, imajući u vidu da je ovaj kraj tradicionalno stočarski“, kaže Petkovićeva.

Zbog takve situacije Srbija, kako dodaje, ni izdaleka ne uspeva da ispuni izvoznu kvotu za goveđe meso, koja iznosi 8.000 tona godišnje.

"Srbija je prošle godine izvezla svega 1.200 tona, od čega više od 70 procenata potiče iz naših pogona, tačnije iz naše klanice u Knjaževcu, odakle izvozimo takozvani bejbi bif“, napominje vlasnica Sim impeksa.

2024 © - Vesti online