Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 04.03.2012.
10:03
B92 A

Ko su najbogatiji političari sveta?

U imućnim državama podrazumeva se da političar ima uređenu egzistenciju, ali činjenice pokazuju da bogatstvo države nema veze s bogatstvom političara.

Nemčka kancelarka: Angela Merkel
 

Zemlje Balkana i Jugoistočne Evrope, su jako daleko od svojih partnera iz bogatih država kao što su Sjedinjene Države, Italija, Francuska i Kenija.

Ipak, Kenija je tu u prednosti, jer njen premijer zarađuje više i od predsednika SAD Baraka Obame, doduše za svega 27.000 dolara više.

U imućnim evropskim državama, najbolje prolazi francuski šef države Nikola Sarkozi sa 302.000 dolara. Ipak, da li će nastaviti da prima tu otmenu platu videće se na skorim predsedničkim izborima, na kojima će teško ostvariti pobedu protiv socijalističkog kandidata.

Iza Sarkozija je njegova bliska saradnica Angela Merkel, nemačka kancelarka, koja godišnje prima 283.000 dolara.

Italijanski premijer Mario Monti, koji je vrlo cenjen u Evropi zbog zasad ohrabrujućih reformi u svojoj zemlji, ne zarađuje ništa kao šef vlade, jer se tih primanja odrekao.S druge strane, zadržao je senatorsku platu od 260.000 dolara godišnje.

Barak Obama u skladu sa ekonomskom moći Sjedinjenih Država beleži primamljivih 400.000 dolara svakih 12 meseci.

Singapurski premijer Li Hsien Lung, prema istraživanju Investopedije 2010. Ostvario je 2.200.000 dolara.

Uz ovakvu platu, čovek se zaista ne treba baviti korupcijom, omiljenim honorarnim poslom političara širom sveta. Koliko su Singapurci velikodušni prema lideru svoje vlade pokazuje i podatak da je 60-godišnji Lung četiri puta bolje plaćen od premijera Hong Konga, Donalda Tsonga. Ovaj ostvaruje još uvek zanosnih 513.000 $ pa se može pohvaliti da u dve kategorije zauzima drugo mesto na svetu. Naime, on je drugi najslavniji Donald T. planeta, iza imenjaka Trampa.

Treći u apsolutnom plasmanu je - kenijski premijer Odinga s neverovatnih 427.000 dolara, šest odsto više od svog delimičnog sunarodnika Obame.

S obzirom na standard koji vlada u Keniji, Odinga je relativno najbolje plaćeni političar na planeti. Jedan od kriterijuma za procenu zarade političara jeste poređenje njihove plate sa kupovnom moći koju ima njihov sugrađani s prosečnim primanjima. Investopedia je izračunala zarade na osnovu podataka o platežnoj moći za 2010, koje je objavio Međunarodni monetarni fond. Po ovom kriterijumu, uverljivo je naj (pre) plaćeniji kenijski premijer Odinga, čija je kupovna moć 255,3 puta veća od prosečnog Kenijca.

Singapurski bogataš Lung znatno je umereniji, jer svojom kupovnom moći nadmašuje svoje sugrađane samo za 38,5 puta. Naime, u Singapuru su cene znatno više nego u Keniji, pa je zbog toga svaki Odingin dolar relativno vredniji od Lungovog. Iako je i Lungova plata vrlo visoka, Singapur je zemlja u kojoj je vrlo jednostavno poslovati, pa je stoga i njegov basnoslovni dohodak lakše opravdati. Odinga se može pohvaliti i podatkom da je njegova država najkorumpiranija od deset koje daju najplaćenije političare. 

Naftom bogate zemlje imaju i najbolje stojeće političare, iako se u njihovim slučajevima ne radi o političkim funkcijama kakve su poznate u zapadnim demokratijama.

Hasanal Bolkiah, sultan od Bruneja, upravlja svojom dalekom azijskom država 44 godine i kupa se u bogatstvu od 20 milijardi dolara, stečenih od naftnog i gasnog biznisa.

Saudijski kralj Abdulah Bin Abdulazih Al Saud vladar je svoje države od 1. avgusta 2005., kad je nasledio pokojnog oca. Pod njegovom vlašću je Saudijska Arabija pojačala proizvodnju nafte i ostvarila godišnji rast od četiri odsto. Njegovo se blago procenjuje na 18 milijardi dolara. Šeik Kalifa Bin Zajed Al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i emir Abu Dabija, diči se imovinom od 15 milijardi dolara, koje je stekao od poslova s naftom i nekretninama te od nasledstva. Uz ovakvo bogatstvo, je li uopšte važno kakva mu je plata?

Tajlandski kralj Pumipon Aduljadet (čije ime neki pišu Bhumibol Aduliadej) još je jedan od onih koju pobuđuju zavist. Najbogatiji kralj planete u 67 godina vladavine zgrnuo je 10 milijardi dolara, što od nekretnina, što od ulaganja u akcije, a nešto je i nasledio. Tajlandski ga narod doživljava zamalo božanstvom - a baš bi mu mogao nešto i udeliti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 10:43
Tu su navodno zvanicne plate, sica, one se naravno dobijaju dozivotno, i kada vise nisu to sto su bili. Ali o nezvanicnim platama, koje im daju bankari cije interese posle stite i zaborave narod i sve zakletve, se nagadja (uostalom bankari jos uvek preko medija kriju svoje identitete, samo nagadjamo). Prica se o metodi u jednom kovertu 100-tine miliona a u drugom pistolj sa imenom i knjiga o Kenediju (za zaboravne), pa mogu da biraju. Taj hrabri covek jedini je imao nesto da im se suproostavi, poceo je da stampa drzavni novac, da menja zakone sve dok nije otisao u Dalas. Slicne sudbine zadesile su posle i brata i sina, Onazisovog sina... oni koji stampaju pare mogu da plate sve i svakoga.
Nedelja 04.03.2012. 12:25
Pijandura! Hahahahaha!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online