Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
00:57
Vestionline, Tanjug A

Šta znači "hladna tišina" na relaciji Merkel-Tramp?

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp ove nedelje su prvi put razgovarali telefonom posle čak više od pet meseci, a diplomate s obe strane Atlantika opisuju taj period kao "šokantno dug", navodi danas Rojters.

Epa/Michael Ukas/Pool
Donald Tramp nije omiljena ličnost Angeli Merkel

- Petomesečno odsustvo komunikacije između Merkelove i Trampa ukazuje na izazove s kojima se kancelarka suočava ako uspe da formira koalicionu vladu kasnije ovog meseca i, kao što nemački zvaničnici nagoveštavaju, pokuša da obnovi odnose s američkim predsednikom - navodi se u analizi.

Merkel, koja čvrsto veruje u bliske transatlantske veze, bila je najpouzdaniji zvaničnik u Evropi za Trampove prethodnike - kako za Baraka Obamu, tako i za Džordža V. Buša - kada su Vašington i Berlin rukovodili rešavanjem pitanja globalne finansijske krize, pripajanja Krima Rusiji i iranskog nuklearnog programa.

Ne treba mešati lično i poslovno

Međutim, odnos nemačke kancelarke sa Trampom je od početka bio hladan i nikada se nije poboljšao, ukazuje britanska agencija.

U trenutku jačanja transatlantskih tenzija povodom trgovine, iranskog nuklearnog sporazuma i vojnih troškova NATO, neki nemački zvaničnici i analitičari stepe da bi lične podele između samouverenog, impulsivnog predsednika i obazrive, analitički nastrojene kancelarke mogle da dovedu do daljeg pogoršanja bilateralnih odnosa.

Jan Tehau, saradnik Nemačkog Maršalovog fonda u Berlinu, opisuje petomesečnu "tišinu" između dva lidera, pre telefonskog razgovora koji su imali u četvrtak, kao "veoma loš znak", ali ne smatra da to ima ikakve veze sa političkim zastojem u Nemačkoj, gde kancelarka, više od pet meseci nakon federalnih izbora, pokušava da oformi novu vladu.

- To je pre znak da u odnosima između dva lidera nema poverenja. Ako nemate lične odnose između lidera na koje se možete osloniti, može biti prilično teško zaustaviti silaznu spiralu - ocenjuje ovaj analitičar.

Jirgen Hart, visoki poslanik u Hrišćansko-demokratskoj uniji Angele Merkel, kaže da dva lidera, pogotovu u stresnim vremenima kada je neposredna komunikacija potrebna, moraju razgovarati i iznaći rešenja.

- Moraju imati dobre lične i poslovne odnose - ističe nemački poslanik.

Angela Merkel je zauzeta "po potrebi"

Ipak, zvaničnici u nemačkoj vladi umanjuju značaj produženog ćutanja "na radio talasima" između Merkelove i Trampa, ukazujući da je kancelarka ograničila kontakte s mnogim stranim liderima tokom višemesečnih mučnih koalicionih pregovora kod kuće.

Oni naglašavaju da dijalog između Nemačke i SAD na nižim nivoima vlade ostaje snažan.

Pri tom, neki postavljaju pitanje da li ijedan strani lider može da utiče na Trampa, koji je u četvrtak ponovo šokirao svoje evropske saveznike objavljujući planove o uvođenju teških tarifa na uvezeni čelik i aluminijum.

- Nemačka mora da nadoknadi vakuum na visokom nivou angažujući se na drugim nivoima - sa Kongresom, sa državama i civilnim društvm - kaže Tomas Matusek, bivši nemački ambasador u UN i Britaniji.

Makron i Tramp

S druge strane, upada u oči kontrast između "ledenog starta" Merkelove s Trampom i odnosi koji je francuski predsednik Emanuel Makron razvio s američkim predsednikom, ukazuje britanska agencija uz ocenu da je Makron "prevazišao samog sebe u pokušaju da pridobije Trampa mešavinom mačizma i ulagivanja".

Već pri prvom susretu prošlog maja, podseća agencija, njih dvojica su imala čuveno čvrsto i dugo rukovanje, a dva meseca kasnije Makrion je ugostio Trampa povodom proslave Dana pada Bastilje u Parizu i s njim večerao na Ajfelovoj kuli.

Idućeg meseca Makron će, kako je najavljeno, putovati u Vašington u prvu zvaničnu državnu posetu jednog stranog lidera otkako je Tramp postao predsednik početkom prošle godine.

U proteklih pet meseci, Makron i Tramp su sedam puta razgovarali telefonom, saopštila je Jelisejska palata dok je, poređenja radi, britanska premijerka Tereza Mej s predsednikom SAD razgovarala četiri puta u istom tom periodu, prema saopštenju Dauning strita.

Međutim, kako su američki i nemački zvaničnici potvrdili Rojtersu, do razgovora u četvrtak Merkel s Trampom nije razgovarala još od 28. septembra 2017, dok je sa Obamom i Bušem razgovarala - jednom nedeljno.

Ipak, neimenovani francuski zvaničnik blizak Makronu odbacio je ideju da francuski predsednik i Merkel primenjuju u pogledu Trampa koordinisanu taktiku "dobrog i lošeg policajca", istakavši da kancelarka mora da uzme u obzir skeptičnije nemačko javno mnjenje.

- Stav nemačke javnosti prema Trampu je katastrofalan, i mnogo gnevniji nego u Francuskoj - objasnio je on.

Pojedini nemački zvaničnici smatraju da bi se, čim Nemačka napokon dobije novu vladu i svi kabinetski ministri budu na svojim mestima, mogao očekivati novi talas poseta na relaciji Berlin-Vašington.

Ipak, većina nemačkih zvaničnika kaže da, za sada, nema planova da Merkel ponovo ode u Belu kuću gde je Tramp ignorisao pozive da se sa njom rukuje na sastanku u Ovalnom kabinetu pre godinu dana, a nema ni planova da Tramp poseti Nemačku, gde je poslednji put bio prošlog jula u Hamburgu, na samitu G20.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online