Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 14.01.2012.
18:52
Pressonline A

Titov sat od 3 miliona €

Deo spiska imovine Josipa Broza Tita koji bi trebalo da bude podeljen njegovim naslednicima obelodanjen je nakon više od 30 godina, a na njemu se nalaze predmeti vredni nekoliko miliona evra. I to nije sve, jer će u ponedeljak biti objavljen dodatne spisak.

Bivši predsednik SFRJ-a: Josip Broz Tito
 

Sada je poznato da će predmet deobe biti 2.663 zlatnika, puške optočene srebrom, sablje sa dijamantima, ali i vredne kolekcije satova, od kojih su neki prodavani i po ceni od tri miliona evra. Imovina je popisana na spisku koji je gusto kucan na oko 400 strana, a na kojem se nalaze hiljade predmeta koje je Tito posedovao. Oni će biti predmet deobe njegovih naslednika, a ceo slučaj vodi se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.


Marka od milion evra

Titov unuk Joška Broz, koji je jedan od naslednika, kaže za Press da porodica čak i ne zna šta je sve njegov deda posedovao, ali se radi o veoma vrednoj kolekciji.

- Kolekcija vredi jako mnogo. Samo za jednu poštansku marku iz njegove kolekcije čuo sam da vredi milion evra. A tu je bilo raznih numizmatičkih kolekcija. Međutim, ni ja ni porodica ne znamo šta sve postoji u kolekciji, već najčešće saznajemo iz medija ili negde načujemo - kaže Broz.

Na spisku koji su prvo objavili hrvatski mediji nalaze se predmeti kao što je kozačka sablja sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, koju je dobio od Staljina, ali i egzotične stvari kao što je kamen sa Meseca, koji su doneli astronauti američke letelice „Apolo". U kolekciji postoji i sablja iz 17. veka koju je Titu poklonio Muamer Gadafi, kao i 1.683 različite novčanice. Takođe, u zbirci se nalaze i mnogi rariteti, pa tako i 2.055 malih zlatnika s likom Franca i 608 velikih zlatnika. U kolekciji su i zlatnici srpskog porekla, zbirka zlatnih značaka, poštanskih markica i ordenja iz sedamdesetak zemalja. Jedna od zanimljivijih je i kolekcija od 167 pušaka, među kojima i oružje ručne izrade optočeno srebrom.

Advokat Joške Broza, Goran Petonijević, kaže za Press da bi u ponedeljak sud trebalo da dobije još 400 strana novih stvari koje su predmet deobe. On sumnja da će porodica utvrditi kolika je zaista bila Titova imovina.


- Ima mnogo toga što je u međuvremenu nestalo. Nešto će ostati državi, ali ne zna se za mnoge stvari koje su bile lično njegove. Do sada je porodici razdeljeno samo nekih 12.000 dolara, a to je bilo još 1983. godine, kada su novac podelili njegova supruga Jovanka i sinovi Žarko i Miša - navodi on, i dodaje da Tito nema nijednu nekretninu jer je sve prepisao državi.


Retki satovi

Da mnogo toga nedostaje potvrđuje to što se ne zna gde je Titova kolekcija poštanskih markica, kao i ručno izrađen "patek filip", sat švajcarske firme koja je poznata još od 1839. godine. Ovih satova je napravljeno samo pet na svetu, a Joška Broz tvrdi da je sat njegovog dede prodat još osamdesetih godina na jednoj aukciji u Švajcarskoj.

- On je taj sat kupio 1945. godine i platio ga 2.050 švajcarskih franaka, a na toj aukciji je prodat za više od tri miliona. E, sad, sud ili država mora da nađe podatke ko ga je prodao i ko je kupac. Mi ćemo tražiti sve spiskove, a onda ćemo utvrditi šta nedostaje. Tito je sve to ostavio narodu i državi, koja to nije umela da čuva - rekao je Broz.

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2012. 19:18
po zakonu drzava ne moze dati titovim naslednicima maceve,kamenje i ostalo zato sto su to pokloni a poklone ni jedan predsednik ne moze da prisvoji! Nekretnine nije zidao od svoje plate pa da budu njegove,dakle kako je ziveo tako je i umro-boemski.Svi hoce da se dohvate srpske imovine,posebno me boli uvo za naslednike najveceg srbomrsca i masona,neka idu u hrvatsku i sloveniju i tamo traze svoj deo.
Nedelja 15.01.2012. 19:50
"On je taj sat kupio 1945. godine i platio ga 2.050 švajcarskih franaka" ------------------------- Ауу, што се љубичици исплатио "ноб"... `45. им`о 2000 швајцараца, и то да их суебе на чуку...??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online